19:21 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένα εντυπωσιακό ναυάγιο που εντοπίστηκε στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας έχει εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους καθώς το πλοίο είναι σε σχεδόν άριστη κατάσταση.

Ένα σχεδόν άθικτο πλοίο, σε εντυπωσιακή κατάσταση όσον αφορά το πώς διατηρήθηκε, βρέθηκε στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, όπου παρέμενε για εκατοντάδες χρόνια.

Βάση της κατάστασής του, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν χρονικά το πλοίο στην Πρώιμη Νεότερη Περίοδο (τέλη 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα), δηλαδή την περίοδο της Αναγέννησης.

«Είναι σχεδόν σαν να βυθίστηκε χθες, τα κατάρτια στη θέση τους και το κύτος άθικτο», δήλωσε ο αρχαιολόγος, ειδικός σε θέματα ναυτικής, Ροντρίγκο Πασέτσο-Ρούιζ, της εταιρείας θαλάσσιων ερευνών MMT.

«Ακόμα στο κεντρικό κατάστρωμα υπάρχει ένα απίστευτα σπάνιο εύρημα, το εφόλκιο (σ.σ. λέμβος), το οποίο χρησιμοποιούταν για τη μεταφορά του πληρώματος από και προς το πλοίο, ακουμπώντας στον κύριο ιστό. Είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό θέαμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παραδόξως, άθικτα παραμένουν τα ύφαλα, ο πρόβολος και τμήματα των διακοσμημένων δοκαριών των ιστίων και ορισμένα από τα εξάρτημα, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στο δροσερό, ελαφρώς αλμυρό και γενικά αφιλόξενο νερό της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ακριβής προέλευση του πλοίου είναι ακόμη άγνωστη. Δεδομένου ότι προέρχεται από μια εποχή που δεν συνηθιζόταν η ονοματοδοσία των πλοίων, προς το παρόν ονομάζεται Okänt Skepp, δηλαδή «Άγνωστο Πλοίο», στα σουηδικά. Έχει μήκος περίπου 16-18 μέτρα, ελαφρώς μικρότερο από το πλοίο-ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου, το 19 μέτρων «Santa Maria».

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας από τη Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση το 2009, όταν κατά τη σάρωση με σόναρ, παρουσιάστηκαν οι πρώτες ενδείξεις, ότι υπήρχε κάτι στο βυθό της θάλασσας.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία προκείμενου να αποκαλύφθηκε η πλήρης σημασία του ναυαγίου, κάτι που συνέβη… τυχαία. Το MMT προσελήφθη για να μελετήσει τον βυθό πριν την τοποθέτηση ενός αγωγού φυσικού αερίου.

Χάρη στην εργασία που πραγματοποίησε το MMT σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Deep Sea Productions και το Ινστιτούτο Ερευνών Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Södertörn (MARIS) δημιουργήθηκε ένα λεπτομερές 3D μοντέλο υψηλής ανάλυσης του πλοίου.

Το «Άγνωστο Πλοίο» έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς είναι το παλαιότερο και το καλύτερα διατηρημένο από άλλα ναυάγια στη Βαλτική.

Ο Πασέτσο-Ρούιζ περιέγραψε το πλοίο ως το «παλαιότερο ναυάγιο στη Βαλτική» που θα «αλλάξει το παιχνίδι» τονίζοντας ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ερευνηθεί πλοίο με κατάρτια και άγκυρες.

Η μεγαλύτερη ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι ο λόγος που βυθίστηκε καθώς δεν υπάρχει ζημιά που να εξηγεί το ναυάγιο.

Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογία, πλοίο, ναυάγιο, Βαλτική Θάλασσα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK