05:38 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Συναγερμός έχει σημάνει στη Νορβηγία, καθώς ο πληθυσμός του ρωσικού σολομού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Στη μάχη εναντίον του επονομαζόμενου «ρωσικού σολομού» ρίχνεται η Νορβηγία, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για φαινόμενο «εισβολής».

«Φέτος φοβόμαστε ότι θα υπάρχει περισσότερος “ρωσικός σολομός” παρά ντόπια ψάρια, σε πολλά ποτάμια, ιδίως στον βορρά» δηλώνει, χαρακτηριστικά, ο βιολόγος Ρουν Μουλαντάλ, μιλώντας στην εφημερίδα «Dagbladet».

Σύμφωνα με τους ντόπιους, τις απόψεις των οποίων επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες, η «εισβολή» είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παρατεταμένη «κατάληψη».

«Εισβάλλον στα ποτάμια. Σήμερα το πρωί έπιασα περίπου 20 “ρωσικούς σολομούς”» δηλώνει, ενδεικτικά, ένας από τους ψαράδες της Νορβηγίας.

Η επίσημη ονομασία του «ρωσικού σολομού» είναι «ροζ σολομός», με τον πληθυσμό του να «χτυπάει» νέο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου.

Από την πλευρά της, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο χαρακτηρίζει τον «ρωσικό σολομό» ως απειλή για τη νορβηγική βιοποικιλότητα, καλώντας τους ντόπιους ψαράδες να τον εξουδετερώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ως εκ τούτου, αρκετοί εθελοντές έχουν σπεύσει να στήσουν θαλάσσιες παγίδες, προκειμένου να εξολοθρεύσουν τους «εισβολείς».

Ο «ροζ σολομός» προέρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά τη δεκαετία του 50’ έκανε την εμφάνισή του τόσο στη Λευκά Θάλασσα, όσο και στη Χερσόνησο Κόλα, στη Ρωσία.

Tags:
Πανεπιστήμιο, επιστήμονας, επιστήμονες, Επιστήμη, ψαράδες, ψαράς, Νορβηγία, ψάρια, ψάρι, Ρωσία, σολομός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK