12:10 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Φως στις συνθήκες, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης από το σύστημα, του ανδρικού βιασμού επιχειρεί να ρίξει η μελέτης μιας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Το 2017 η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Λάνκαστερ, Σιομπχάν Γουέαρι, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για τον ανδρικό βιασμό.

Μια νέα μελέτη της ίδιας έρχεται να ρίξει φως στις συνθήκες, τις επιπτώσεις και την ανταπόκριση της δικαιοσύνης στις περιπτώσεις ανδρικού βιασμού.

Να σημειωθεί πως ως ανδρικός βιασμός θεωρείται η χωρίς τη συναίνεση και συγκατάθεση του άνδρα διείσδυση σε μια γυναίκα.

Τα νέα στοιχεία προκαλούν εντύπωση αφού σύμφωνα με μαρτυρίες ανδρών στις περισσότερες περιπτώσεις του βιασμού θύτες ήταν οι νυν ή πρώην σύντροφοί τους, με τις υποθέσεις τους να αποτελούν αντικείμενο ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν συχνά ότι έχουν ξαναπέσει θύματα βιασμού είτε στην παιδική ηλικία, είτε από τη σύντροφό τους, ακόμη και από άνδρες.

«Η αναγκαστική διείσδυση σε μια γυναίκα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, την συναισθηματική ευεξία και την προσωπική ζωή και τις σχέσεις των ανδρών. Αυτές οι επιπτώσεις συμπεριλάμβαναν την κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τις απόπειρες αυτοκτονίας, τα συναισθήματα ενοχής, ντροπής και την αυτοενοχοποίηση, τις δυσκολίες στη δημιουργία σχέσεων και τα σεξουαλικά προβλήματα / δυσλειτουργίες » γράφει η καθηγήτρια.

Τα θύματα συχνά δυσκολεύονταν να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στην αστυνομία, ζητώντας συνήθως βοήθεια από γιατρούς ενώ οι περισσότεροι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ανοιχτούν πάνω στο ζήτημα καθώς φοβούνταν πως δεν θα γίνουν πιστευτοί.

Τα θύματα του ανδρικού βιασμού επισήμαναν επίσης τις ελλείψεις της νομοθεσίας σχετικά με το FTP, όπως είναι το αγγλικό ακρωνύμιο του ανδρικού βιασμού,  με την πλειονότητα να σημειώνουν πως η συγκεκριμένη ορολογία δεν καλύπτεται από το νόμο.

Οι​ λίγοι ερωτηθέντες της μελέτης που είχαν αναφέρει τις υποθέσεις τους στην αστυνομία μετέφεραν την εξαιρετικά αρνητική εμπειρία τους από τον τρόπο που τους αντιμετώπισε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και ο νόμος.

Εκφράστηκαν παράλληλα ανησυχίες για την προκατάληψη που υπήρχε σχετικά με το γεγονός ότι ήταν άνδρες αλλά και τη δυσπιστία ότι μπορεί να είναι θύματα γυναικείας σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας.

Η καθηγήτρια προτείνει οι αστυνομικές αρχές να εκπαιδευτούν πάνω στο ζήτημα ενώ τονίζει την ανάγκη οι αρχές της Βρετανίας να βρίσκονται σε επαφή με τα θύματα και να τα κατευθύνουν σε αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα.

Tags:
νομοθεσία, νόμος, επιστημονική μελέτη, αστυνομία, γυναίκες, άνδρες, βιασμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK