17:39 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
0 0 0
Βρείτε μας

Την Πέμπτη, η Ρωσία ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας μεταφοράς των S-400 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δήλωσε ότι το σύστημα θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καλούν την Τουρκία να επανεξετάσει την παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε την Τουρκία να επανεξετάσει την παραλαβή του συστήματος  S-400. Είναι σαφές ότι η απόκτηση του S-400 από την Τουρκία δεν είναι σύμφωνη με τις κοινές μας δεσμεύσεις ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Έχουμε λάβει απτά βήματα για να ανταποκριθούμε στην παραλαβή του συστήματος από την Τουρκία με την αναστολή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35».

Οι ειδήσεις έρχονται μετά από την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Πέμπτη να μην καταστήσει το σύστημα αεράμυνας S-400 λειτουργικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι η παράδοση του συστήματος S-400 στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, σύμφωνα με το νόμο CAATSA, εφαρμόστηκαν αρκετούς μήνες μετά την παραλαβή του S-400 από την Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν σχολιάζουμε εσωτερικές συζητήσεις πριν από τη λήψη απόφασης. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στρατηγική μας σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση τεσσάρων συστοιχιών του συστήματος S-400 τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του στις 17 Ιουλίου ότι η αγορά του συστήματος S-400 είχε καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Άμυνας θα απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter έως το Μάρτιο του 2020.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ως μία μονομερή κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στις διμερείς σχέσεις.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επέκριναν τη συμφωνία και εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με τα συστήματα αεράμυνας της συμμαχίας.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (118)
Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών, υπουργείο Άμυνας, Μάικ Πομπέο, F-35, S-400, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK