11:45 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξουσιοδότησε επίσης την επέκταση του Ταμείου Αποζημίωσης Θυμάτων της 9/11, το οποίο ιδρύθηκε για να αποζημιώσει τα θύματα της επίθεσης.

Ο Χαλίν Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και σήμερα είναι φυλακισμένος στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, δήλωσε πρόσφατα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τα θύματα της 9/11 στην αγωγή τους κατά της Σαουδικής Αραβίας, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει να μην επιβάλει τη θανατική ποινή εναντίον του.

Η προσφορά του Μοχάμεντ κατατέθηκε στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δίκης εναντίον της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας από θύματα και οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, τη Βόρεια Βιρτζίνια και την Πενσυλβανία.

Οι δικηγόροι για τους ενάγοντες ήλθαν σε επαφή με τρεις από τους πέντε κρατούμενους για να λάβουν καταθέσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Ο δικηγόρος του Μοχάμεντ δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν την κατάθεση υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά σημείωσε ότι «ελλείψει πιθανής θανατικής ποινής, θα ήταν δυνατή μια ευρύτερη συνεργασία».

 «Αυτό θέλω. Έψαχνα το πώς θα γίνω μάρτυρας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μοχάμεντ την εποχή εκείνη, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό ένα άτομο εξοικειωμένο με τη διαδικασία. «Οι κατηγορούμενοι της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ενδιαφέρονται τόσο όσο ήταν κάποτε στο να καταστούν μάρτυρες», πρόσθεσε.

Η Σαουδική κυβέρνηση έχει από καιρό υποστηρίξει ότι δεν συμμετείχε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το 2014, ο ανεξάρτητος συγγραφέας Μπράιαν Μακγκλίντσι ξεκίνησε το έργο 28Pages για να εκθέσει τους δεσμούς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Το έργο επικεντρώνεται στον αποχαρακτηρισμό 28 σελίδων μιας έκθεσης του Κογκρέσου σχετικά με τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Πληροφοριών πριν και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρότζεκτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 11η Σεπτεμβρίου: Τα τελευταία λεπτά του τρόμου και οι διάλογοι πριν τη συντριβή της πτήσης 93

Η αμερικανική κυβέρνηση αποκήρυξε μερικώς αυτές τις 28 σελίδες το 2016, αλλά διεξήγαγε περίπου 90 τροποποιήσεις «για λόγους εθνικής ασφάλειας», οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με την επισκόπηση των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που διεξήγαγε το γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η μερικώς αποχαρακτηρισμένη έκθεση που εξέδωσε το Κογκρέσο τον Ιούλιο του 2016 έδειξε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν άμεσες συνδέσεις με τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και πιθανή συμμετοχή με την υποστήριξη των ίδιων των επιθέσεων. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το FBI απέτυχε ανεξήγητα να μεταφέρει στην CIA τις πληροφορίες σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και των αεροπειρατών της 9/11 πριν από τις επιθέσεις. Από τους 19 αεροπειρατές, οι 15 ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

Tags:
Σαουδική Αραβία, 11η Σεπτεμβρίου 2011, 11η Σεπτεμβρίου, κρατούμενοι, κρατούμενος, θανατική ποινή, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK