15:08 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διαψεύδει τη δήλωση του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, Επιφάνιου Δουμένκο, ότι η Ελληνική Εκκλησία φέρεται να αναγνώρισε την νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.

Όπως είπε ο Δουμένκο, τους εορτασμούς της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας προς τιμήν του Αγίου Βλαδιμήρου στο Κίεβο παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο φέρεται να αποδεικνύει πως η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της αποκαλούμενης Ουκρανικής Εκκλησίας.

Με αφορμή την παρουσία του στο Κίεβο, η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει πως ο κ. Ιωάννης:

  • παρέστη ιδιωτικώς στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Βλαδιμήρου, με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα ως Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ούζγκοροντ της Δυτικής Ουκρανίας.
  • δεν παρέστη με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία, ως γνωστόν, επί του ζητήματος της αναγνωρίσεως δεν έχει ακόμα αποφανθή.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα καμία Ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προσπαθεί να πέσει τον Ιερώνυμο να την αναγνωρίσει.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Ένα μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 2018, είχε πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας «ενωτική σύνοδος», στη διάρκεια της οποίας ο Επιφάνιος ανακηρύχθηκε επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Η απόφαση του Βαρθολομαίου νομιμοποίησε το σχίσμα, σε μία κίνηση τραγική για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

 

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Κίεβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK