12:49 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 0 0
Βρείτε μας

Η μη κανονική εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία, υπό την ηγεσία του σχισματικού Φιλάρετου, δήλωσε ότι εκπρόσωποι της «νέας εκκλησίας» κατέλαβαν τον ναό της στην περιοχή του Κιέβου.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ πιστών των δύο μη κανονικών εκκλησιών της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η εκκλησία του Φιλάρετου μέσω Facebook, εκπρόσωποι της «νέας εκκλησίας» κατέλαβαν ναό στο χωριό Πετούχι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρώην εφημέριος Νικολάι Ζουρίλο επιχείρησε να εξαπατήσει τα μέλη της κοινότητας και να συγκεντρώσει τις υπογραφές τους για τη μετάβαση στη "νέα εκκλησία".

Κατά την ίδια ανακοίνωση, περίπου 100 άτομα που δεν είναι μέλη της κοινότητας, τακτικοί ενορίτες ή κάτοικοι του χωριού, ήρθαν στην εκκλησία και «χωρίς τη βούληση της κοινότητας των πιστών» πραγματοποίησαν τη συνάντησή τους και σχημάτισαν μια νέα κοινότητα.

«Μετά την προσευχή, όταν ο κλήρος προσπάθησε να εισέλθει στον ναό για να πραγματοποιήσει συνάντηση, σημειώθηκαν συγκρούσεις λόγω της επιθετικότητας του ιερατείου της "νέας εκκλησίας", κατά τη διάρκεια των οποίων ιερείς υπέστησαν τραυματισμούς» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κίεβο, δημιουργήθηκε η «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο μη κανονικών εκκλησιαστικών δομών που λειτουργούν στη χώρα.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος Δουμένκο διορίστηκε «επικεφαλής» της νέας «αυτοκέφαλης εκκλησίας».

Λίγο αργότερα, ο Φιλάρετος ανακοίνωσε ότι η δομή του χωρίζεται από τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Η δομή του αποφάσισε ότι ο «Τόμος της αυτοκεφαλίας» της «νέας εκκλησίας» δεν αντιστοιχεί στο καθεστώς των αυτοκέφαλων εκκλησιών και συνεπώς καθιστά τη «νέα εκκλησία» εξαρτημένη από την Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)

Σχετικά:

Η Εκκλησία της Ελλάδος απαντά στον Επιφάνιο περί «αναγνώρισης» της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας
Tags:
Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Φιλάρετος, Ουκρανία, αυτοκεφαλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK