01:42 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ουάσικγτον αποχωρεί και επίσημα από τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη μέρα που το ανακοίνωσε.

Σήμερα 2 Αυγούστου οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συνθήκη INF καθώς πέρασαν ακριβώς 6 μήνες από την ανακοίνωση της απόφασης τον Φεβρουάριο.

Η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, η οποία απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εδάφους με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Στις 2 Αυγούστου 2019, η συνθήκη μεταξύ της Ε.Σ.Σ.Δ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς  και μικρού βεληνεκούςς, που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς », αναφέρει η δήλωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται να παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη, κατηγορώντας τη Ρωσία και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν όπλα που απαγορεύονται βάσει της συμφωνίας. 

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι συνιστούν επίσης παραβίαση της συνθήκης.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ απενεργοποιεί ένα «ανεκτίμητης αξίας φρένο» κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συμφωνία ως συμμετρική απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον.

Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρηση, πυρηνικές κεφαλές, πυρηνικά όπλα, Συνθήκη INF, ΗΠΑ, Μόσχα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK