08:30 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ, με τον Ντόναλντ Τράμπ να έχει υπογράψει το σχετικό διάταγμα, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Sputnik.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει υπογράψει έναν δεύτερο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την φερόμενη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Sputnik, την Παρασκευή.

«Μετά τον πρώτο γύρο κυρώσεων σε απάντηση της χρήσης “Νόβιτσοκ” από τη Ρωσία εναντίον ενός ιδιώτη πολίτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία δεν παρείχε τις εγγυήσεις που απαιτήθηκαν από το αμερικανικό δίκαιο, γι’ αυτό επιβάλλουμε τον δεύτερο γύρο κυρώσεων»», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό με τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, οι οποίοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στο εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Μαρτίου 2018.

Πριν καν ξεκινήσει η έρευνα για το συμβάν, οι βρετανικές Αρχές έσπευσαν αμέσως να ισχυριστούν ότι οι δύο Σκριπάλ είχαν πέσει θύματα δηλητηρίασης από στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα γνωστό ως “Νόβιτσοκ” και πως η Μόσχα ήταν «πολύ πιθανό» να κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας και απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες από τις αντίστοιχες χώρες.

Ωστόσο, το εργαστήριο Porton Down, που βρίσκεται κοντά στον χώρο του περιστατικού, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση παρήχθη στη Ρωσία. Η Μόσχα, με τη σειρά της, τόνισε ότι ποτέ δεν έχει δημιουργήσει, αποθηκεύσει ή χρησιμοποιήσει τοξικές χημικές ουσίες τύπου Νόβιτσοκ, χαρακτηρίζοντας «φάρσα» τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ.

Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην έρευνα, να δημοσιεύσουν τα αποδεικτικά στοιχεία ή να παράσχουν πρόσβαση στους Σκριπάλ, οι οποίοι ζουν σε άγνωστη τοποθεσία.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, κυρώσεις, Ρωσία, ΗΠΑ, Γιούλια Σκριπάλ, Σεργκέι Σκριπάλ, υπόθεση Σκριπάλ, Σκριπάλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK