14:10 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου, ενώ είχαν προαναγγείλει την κίνηση αυτή από τον Φεβρουάριο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σοβαρό λάθος την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF.

Το υπουργείο σημείωσε ότι της κίνησης των ΗΠΑ προηγήθηκαν σκόπιμες προσπάθειες εκ μέρους της Ουάσιγκτον να υπονομευθεί η συμφωνία, δημιουργώντας ένα πρόσχημα για την κατάρρευση της.

Η Μόσχα συμπλήρωσε ότι αυτές οι προσπάθειες δείχνουν πως οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πορεία καταστροφής όλων των διεθνών συμφωνιών που δεν ταιριάζουν στην Ουάσιγκτον για οποιονδήποτε λόγο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την INF δείχνει μια ανάγκη σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή για διάλογο για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να απορρίψουν τα σχέδια για την ανάπτυξη βλημάτων μικρής και μεσαίας εμβέλειας και υποσχέθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναπτύξει παρόμοια όπλα σε απάντηση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι, σε διαφορετική περίπτωση, κάθε ευθύνη για τις κλιμακούμενες εντάσεις θα βρεθεί στους ώμους της Ουάσιγκτον.

Η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, η οποία απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εδάφους με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που φέρεται να παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη, κατηγορώντας τη Ρωσία και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν όπλα που απαγορεύονται βάσει της συμφωνίας. 

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι συνιστούν επίσης παραβίαση της συνθήκης.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συμφωνία ως συμμετρική απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον.

Σχετικά:

ΝΑΤΟ: Δεν θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της INF
Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της συνθήκης INF
Μόσχα: Και επίσημα «νεκρή» η συνθήκη INF μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έτοιμες να αποχωρήσουν κι επίσημα από τη συνθήκη INF
Tags:
Συνθήκη INF, συνθήκη, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, Ρωσία, Μόσχα, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK