12:06 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη θρησκεία της μειονότητας στη Δανία, ο αριθμός των γυναικών που φορούν μπούργκα εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της απαγόρευσης το ζήτημα συνεχίζει να πολώνει τα πολιτικά κόμματα.

Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν χρεωθεί με πρόστιμο στη Δανία κατά τον πρώτο χρόνο ισχύος της απαγόρευσης της μπούργκας που δημιούργησε αντιπαράθεση τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την εφημερίδα Kristeligt Dagblad.

Η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ πέρσι επιφέρει πρόστιμο 150 δολαρίων για την πρώτη φορά (για τα άτομα που φορούν ισλαμικό ένδυμα όπως η μπούργκα η οποία καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και για τη νικάμπ που αφήνει ελεύθερα μόνο τα μάτια, καθώς και για άλλα ρούχα που κρύβουν το πρόσωπο όπως οι κουκούλες που φορούν χούλιγκανς και διαδηλωτές).

Σύμφωνα με τον Κλάους Οχφελντ της αστυνομίας τη Δανίας, ο πρώτος χρόνος κύλησε «χωρίς προβλήματα» και τα πρόστιμα χρεώθηκαν χωρίς διαμάχη.

Η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί δεδομένου του χαμηλού αριθμού προστίμων, δήλωσε η φοιτήτρια κοινωνιολογίας και θρησκείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στο τμήμα Πολιτισμού και Περιφερειακών σπουδών.

«Με τα 23 πρόστιμα δεν μπορείς να πεις αν η απαγόρευση λειτουργεί όπως ήταν ο στόχος. Και αν οι γυναίκες δεν κυκλοφορούν πολύ; Αν κανείς δεν καλεί την αστυνομία; Θα μπορούσε να είναι και γιατί οι άνθρωποι σταμάτησαν να φορούν τη νικάμπ τους. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε» δήλωσε η Μαργκίτ Βάρμπουργκ στην Kristeligt Dagblad.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, ο αριθμός των γυναικών που δεν φοράει τα ρούχα του Ισλάμ για την κάλυψη του προσώπου δεν ξεπερνά τις 200, από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Εκείνες που φορούν μπούργκα είναι ακόμα λιγότερες και ίσως δεν υπάρχουν, σημειώνει.

Γενικά η απαγόρευση έχει οδηγήσει σε 39 πρόστιμα την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα στατιστικά της αστυνομίας, τα υπόλοιπα αφορούσαν άτομα που φορούσαν μάσκες, κουκούλες, σάλι ακόμα και γυαλιά ηλίου με τρόπο που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Κι ενώ ο βουλευτής του People's Party της Δανίας επιπλήττει την αστυνομία για αποτυχία επιβολής του νόμου με απόλυτη αυστηρότητα, αριστερά κόμματα μέχρι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό επικρίνουν την απαγόρευση ως «ανόητη και χάσιμο χρόνου για την αστυνομία» απαιτώντας την άρση.

Πέρσι, η απαγόρευση δίχασε τα πολιτικά κόμματα της Δανίας και στο τέλος πέρασε με την πλειοψηφία από το δεξιό People's Party και το Σοσιαλδημοκρατικό. Η απαγόρευση επίσης πυροδότησε διαμαρτυρίες στις γειτονιές των Μουσουλμάνων στις μεγαλύτερες πόλεις της Δανίας, την Κοπεγχάγη και το Άαρους.

Οι υπέρμαχοι πρότειναν την απαγόρευση ως μέτρο που θα έβαζε τέλος στην καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι ούτε η μπούργκα ούτε η νικάμπ ήταν «συμβατές με τις αρχές της κοινωνίας της Δανίας». Οι επικριτές υποστήριξαν ότι παραβίαζε τη θρησκευτική ελευθερία και αποτελούσε διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων γυναικών.

Η παραβίαση της απαγόρευσης τιμωρείται με πρόστιμο 150 δολαρίων την πρώτη φορά, 300 δολαρίων τη δεύτερη φορά και 750 δολαρίων την Τρίτη φορά, 1.500 δολάρια από την τέταρτη φορά και μετά.

Το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη μειονοτική θρησκεία της Δανίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2018, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, περίπου το 5,3% του πληθυσμού της Δανίας είναι Μουσουμάνοι.

Tags:
απαγόρευση, ισλάμ, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, Δανία, μπούργκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK