11:16 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την περασμένη εβδομάδα η αντιπολίτευση πραγματοποίησε ακόμα μία μη εξουσιοδοτημένη διαδήλωση μετά την αποτυχία αρκετών υποψηφίων να εγγραφούν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αστυνομικοί κάλεσαν τον κόσμο να μην προχωρήσει στη συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας και ξεκίνησε να θέτει υπό κράτηση διαδηλωτές, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες περίπου 350 άνθρωποι συμμετείχαν και οι αστυνομία έχει συλλάβει έως 30 διαδηλωτές. Για την ώρα, οι αστυνομικοί ωθούν τον κόσμο έξω από τις πλατείες Πούσκιν και Τρουμπνάγια, κλείνοντας την είσοδο της τελευταίας μέσω της Boulevard Ring.

Τέσσερις ανήλικοι βρίσκονται υπό κράτηση και μεταφέρονται σε άγνωστο προορισμό με αστυνομικό βαν, σύμφωνα με τον επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού στη Μόσχα, Εβγκένι Μπουνίμοβιτς.

«Ενημερώθηκα ότι υπήρχαν τέσσερις ανήλικοι σε ένα από τα βαν της αστυνομίας, αλλά δεν έχω πληροφορίες για το πού τους μεταφέρουν. Μόλις καταλάβω πού είναι θα αρχίσω να τους ψάχνω. Τέθηκαν υπό κράτηση στην πλατεία Πουσκινσκάγια (σ.σ. κεντρική πλατεία της Μόσχας» πρόσθεσε.

​Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας έως 1.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη διαμαρτυρία στην Αγία Πετρούπολη που έχει λάβει άδεια.

«Στη συγκέντρωση που λαμβάνει χώρα σήμερα στην πλατεία Λένιν στην Αγία Πετρούπολη συμμετέχουν έως 1.000 άνθρωποι» αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιγιάνιν δήλωσε αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες της περασμένη εβδομάδας ότι η κοινωνική τάξη θα επιβληθεί στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και προειδοποίησε κατά κάθε απόπειρα πυροδότησης της βίας.

Η αστυνομία και το γραφείο του δημάρχου προειδοποίησε ότι η συγκέντρωση δεν έχει λάβει άδεια και ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίδραση της αστυνομίας. Μία από τις υποψήφιες που απορρίφθηκαν, η Λιούμποφ Σομπόλ, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία πριν ενταχθεί στη διαδήλωση.

Ο αριθμός των διαδηλωτών, ωστόσο, είναι σχετικά μικρός, και κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες. Ο βροχερός καιρός πιθανόν απέτρεψε κάποιους από το να συμμετάσχουν.

Αρκετές τοπικές επιχειρήσεις επέλεξαν να μείνουν κλειστές, ακολουθώντας την έκκληση των δημοτικών αρχών ότι αν ξεσπάσουν επεισόδια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημιές και δεν θα ήταν ασφαλές για τους πελάτες.

Το αίτημα για διαδηλώσεις το Σάββατο απορρίφθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με τις αρχές να αναφέρουν ότι υποβλήθηκε πολύ καθυστερημένα. Εκείνοι που εύχονται να μπορέσουν να διαδηλώσουν την επόμενη εβδομάδα, οπότε οι διαμαρτυρίες έχουν απαγορευτεί τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Η αστυνομία περιφρουρεί μη αδειοδοτημένη συγκέντρωση στη Μόσχα
© Sputnik / Evgeny Odinikov
Η αστυνομία περιφρουρεί μη αδειοδοτημένη συγκέντρωση στη Μόσχα

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Ρωσία φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί από το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησε σε αναμέτρηση με την αστυνομία και μεγάλο αριθμό συλλήψεων. Σε πέντε διαδηλωτές ασκήθηκαν διώξεις για επίθεση κατά της αστυνομίας  ή για αυτοσχέδια όπλα σε δημόσια συνάθροιση.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης που αντιμετωπίζουν πρόστιμα και κράτηση έως 30 ημέρες για παραβίαση των νόμων περί συγκεντρώσεων μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, δήλωσαν ότι η δράση της αστυνομίας ήταν αδικαιολόγητα σκληρή και ζήτησαν μείωση της πίεσης.

Αν το ίδιο συναίσθημα μοιράζεται ο γενικότερος πληθυσμός στη Ρωσία είναι διαφορετικό ζήτημα. Σε μέτρηση της VTSIOM μετά την προηγούμενη διαμαρτυρία, το 61% των Μοσχοβιτών συμφώνησε ότι η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει «σκληρά μέτρα» σε απάντηση των μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων αρκεί να παραμένει μέσα στα όρια του νόμου.

Οι υποστηρικτές των διαμαρτυριών χαρακτήρισαν την έρευνα ανεπαρκή ένδιεξη, καθώς πιστεύουν ότι η αστυνομία έδρασε παράνομα.

Η διαίρεση σε σχέση με το κύμα διαμαρτυριών αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις των δημόσιων προσώπων στη Ρωσία. Αριθμός διασημοτήτων είναι υποστηρικτικές δηλώνοντας ότι οι αρχές το παρατράβηξαν στην απάντησή τους στις διαμαρτυρίες του περασμένου Σαββάτου. Άλλοι προειδοποίησαν τα μέλη της αντιπολίτευσης να μην εμπιστεύονται ηγέτες που τους ενθαρρύνουν να παραβιάζουν τον νόμο μόνο προς χάριν της κλιμάκωσης.

Tags:
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, αντιπολίτευση, αστυνομία, διαμαρτυρίες, Μόσχα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK