06:49 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στις 2 Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν επισήμως από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF), κάνοντας λόγο για υποτιθέμενες παραβιάσεις της συμφωνίας από τη Ρωσία.

Η Ρωσία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Καλούμε την Ουάσιγκτον να δείξει υπευθυνότητα και, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, να εγκαταλείψει την ανάπτυξη συστημάτων μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας που έχουν κατασκευάσει οι Αμερικανοί και στα οποία το Πεντάγωνο έχει αναφερθεί ενεργά» τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εξαλείψει όλες τις συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων που θεωρεί μη ικανοποιητικές.

Καταλόγισε, δε, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να περιορίσουν τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από τη Συνθήκη INF.

Προειδοποίησε, δε, ότι με φόντο τις νέες απειλές των ΗΠΑ, η Ρωσία θα αναλάβει δράση για την ασφάλειά της.

«Κάτω από τις νέες απειλές που δημιουργούνται από τις ΗΠΑ, φυσικά, θα λάβουμε ολοκληρωμένα μέτρα για την ασφάλειά μας. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Φεβρουαρίου, η χώρα μας δεν θα αναπτύξει βλήματα εδάφους μεσαίας ή μικρής εμβέλειας στην Ευρώπη ή σε άλλες περιοχές μέχρι να εμφανιστούν εκεί αμερικανικά όπλα αυτού του  είδους», συμπλήρωσε.

Οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα στον τομέα του ελέγχου των όπλων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες πυρηνικών πυραύλων της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, πρόσθεσε ο κ. Ριάμπκοφ.

Επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ενώ είχαν προαναγγείλει την κίνηση αυτή από τον Φεβρουάριο, κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που υποτίθεται παραβιάζει τους όρους της διεθνούς συμφωνίας.

Επίσης την Παρασκευή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν πυραύλους εδάφους τους οποίους απαγόρευε η Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς.

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη Συνθήκη και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να αναπτύσσουν όπλα που απαγορεύονται βάσει της συμφωνίας. 

Η Ρωσία επανειλημμένα αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και με τη σειρά της επεσήμανε ότι τα συστήματα Aegis Ashore των ΗΠΑ μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικούς πυραύλους, κάτι που συνιστά παραβίαση της συνθήκης.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συμφωνία ως συμμετρική απάντηση στην κίνηση της Ουάσινγκτον. Η Μόσχα χαρακτήρισε σοβαρό λάθος των ΗΠΑ την αποχώρηση από τη συνθήκη.

Σχετικά:

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν νέους πυραύλους καθώς έληξε η Συνθήκη INF
«Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν πύραυλο που δεν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη INF»
Μόσχα: Σοβαρό λάθος των ΗΠΑ η έξοδος από τη Συνθήκη INF
ΝΑΤΟ: Δεν θα αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της INF
Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την κατάρρευση της συνθήκης INF
Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν, πύραυλος, πύραυλοι, Ρωσία, ΗΠΑ, INF, Συνθήκη INF
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK