04:44 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την άρνηση της χώρας να συμμετέχει σε ναυτική αποστολή υπό τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι «θέλουμε μια ευρωπαϊκή αποστολή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επανέλαβε την απροθυμία του Βερολίνου να λάβει μέρος σε ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.

«Αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί προτιμούν να συμμετέχουν σε μια αμερικανική αποστολή. Δεν θα το κάνουμε αυτό. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή αποστολή», τόνισε Γερμανός ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι το θέμα παραμένει επί τάπητος, αλλά απαιτείται χρόνος για να πεισθεί η ΕΕ να διεξάγει μια τέτοια αποστολή.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να δημιουργήσουν ναυτικό συνασπισμό

Η δήλωση του Μάας ήρθε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, είχε επισημάνει νωρίτερα τη Δευτέρα πως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν συμμαχικό ναυτικό συνασπισμό στον Περσικό Κόλπο.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόνες στον κόσμο και δεν μπορούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό (σ.σ. στον Κόλπο). Τα κράτη που είναι φίλοι τους ντρέπονται πολύ που βρίσκονται σε συμμαχία μαζί τους», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωνε ότι ένας αμερικανικός ναυτικός συνασπισμός στον Περσικό Κόλπο «θα μείνει σίγουρα στα συρτάρια και δεν θα υλοποιηθεί», όπως και οι προηγούμενες.

Από την πλευρά του, Αμερικανός αντιναύαρχος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσουν τους συμμάχους τους να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του «διεθνούς πλαισίου θαλάσσιας ασφάλειας» που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει στον Περσικό Κόλπο.

«Ο συνασπισμός που δημιουργούμε στον Αραβικό Κόλπο και συγκεκριμένα στα Στενά του Ορμούζ πρόκειται να είναι 80 ή 90% προσπάθεια συνασπισμού και πολύ λιγότερο προσπάθεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σχετικά:

Νορβηγικό ναυτικό για Ορμούζ: Θα δράσουμε όπου μας ζητήσουν να δράσουμε
Tags:
Ζαβάντ Ζαρίφ, Χάικο Μάας, Στενά του Ορμούζ, Ιράν, ΗΠΑ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK