19:26 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (45)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να ανακαλέσει το ειδικό νομικό καθεστώς στις επαρχίες Τζαμού και Κασμίρ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πακιστάν.

Τον Ανώτερο Επίτροπο της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ κάλεσε για εξηγήσεις το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, μετά την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανακαλέσει το ειδικό νομικό καθεστώς των επαρχιών Τζαμού και Κασμίρ.

Παράλληλα, το πακιστανικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της Ινδίας παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει επίσης, τα προμελετημένα βήματα που προηγήθηκαν, όπως ο ολικός αποκλεισμός του Κασμίρ, η ανάπτυξη επιπλέον 180.000 στρατιωτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας, η κατ’ οίκον σύλληψη των ηγετών του Κασμίρ και η αναστολή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών» επεσήμανε το αρμόδιο υπουργείο.

Κάλεσε δε, την Ινδία να σταματήσει τις «παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες», να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να απόσχει από κάθε περαιτέρω ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να ενέχει σοβαρές επιπτώσεις.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα ασκήσει κάθε «πιθανή διαθέσιμη επιλογή», προκειμένου να αντιμετωπίσει την αλλαγή του ειδικού καθεστώς που υπάρχει στο Κασμίρ από το 1947.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντάς τον για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 370 του Ινδικού Συντάγματος παρέχει ειδικό καθεστώς στις δύο προαναφερθείσες επαρχίες. Συγκεκριμένα, χορηγεί αυτονομία σε μία σειρά αποφάσεων, εκτός των τομέων της άμυνας, των εξωτερικών υποθέσεων και των τηλεπικοινωνιών

Το Κασμίρ διαιρέθηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 1947. Ωστόσο, οι δύο γειτονικές χώρες διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή.

Θέμα:
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (45)
Tags:
διπλωματικό επεισόδιο, διπλωμάτες, διπλωματία, διπλωμάτης, σχέση, διμερείς σχέσεις, διεθνείς σχέσεις, καθεστώς, Κυβέρνηση, Κασμίρ, Πακιστάν, Ινδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK