03:41 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (38)
0 70
Βρείτε μας

Φωτογραφία του Sputnik είχε χρησιμοποιηθεί από τον Guardian και ιστοτόπους ελέγχου γεγονότων, με τον λανθασμένο ισχυρισμό ότι το Sputnik παραποιούσε εικόνες για να μεταφέρει ένα αντι-μουσουλμανικό αφήγημα.

Το λάθος του παραδέχθηκε ο Guardian για τις ψευδείς κατηγορίες κατά του Sputnik περί διάδοσης «fake news» μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, τέσσερις μήνες αφότου είχε αποδειχθεί το σφάλμα του.

«Σε ένα επεισόδιο “ψεύτικου ή πραγματικού” που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου, υποδείξαμε ότι μια φωτογραφία που έγινε viral κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων είχε παραποιηθεί», έγραψε η εφημερίδα σε story στο Instagram τη Δευτέρα.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας, το Sputnik France, και δεχόμαστε ότι δεν είχε υποβληθεί σε επεξεργασία. Ζητούμε συγγνώμη για την υπόδειξή μας», ανέφερε ο Guardian.

Συγγνώμη του Guardian στο Sputnik
© Φωτογραφία : Instagram / The Guardian
Συγγνώμη του Guardian στο Sputnik

Φωτογραφία από τη ζωντανή κάλυψη στο Facebook του Sputnik France μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία εμφανίζει δύο άνδρες να χαμογελούν μπροστά στον καθεδρικό ναό, είχε χαρακτηριστεί ως ψεύτικη από τον Guardian.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η φωτογραφία είχε παραποιηθεί σε μια προσπάθεια να φανεί ότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν για την τραγωδία (παρά το γεγονός ότι η φωτογραφία από το Facebook του Sputnik δεν περιείχε σχόλια σχετικά με τους άνδρες).

Δύο χαμογελαστοί άνδρες με φόντο την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ
© Sputnik /
Δύο χαμογελαστοί άνδρες με φόντο την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ

Μετά τις σοβαρές κατηγορίες, το Sputnik France προσκόμισε αποδείξεις ότι η φωτογραφία δεν είχε υποβληθεί σε επεξεργασία, δημοσιεύοντας πλήρη δεδομένα όπου ο καθένας μπορούσε να δει πώς και πότε λήφθηκε.

Σε έναν έλεγχο των στοιχείων από το AFP, οι δύο άνδρες από τη φωτογραφία αποκαλύφθηκε ότι είναι φοιτητές αρχιτεκτονικής και λέγεται ότι υπέστησαν σοκ από τη φωτιά. Αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επικαιροποιήσει από τότε τις αναρτήσεις τους.

Θέμα:
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (38)

Σχετικά:

O Guardian επιμένει να μιλά για «παραποιημένη φωτογραφία» παρά τη διάψευση του Sputnik
Tags:
Sputnik, Guardian, πυρκαγιά, φωτιά, Παναγία των Παρισίων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK