00:29 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (189)
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) φέρεται να ξεκίνησε γεώτρηση στον Κόλπο της Καρπασίας, στα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Το πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεώτρηση στον Κόλπο της Καρπασίας, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο- γεωτρύπανο που είχε στείλει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον «Πορθητή» (Fatih) το οποίο είχε ξεκινήσει γεώτρηση ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις ερευνητικές δραστηριότητες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει ξεκινήσει ήδη εργασίες στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα λειτουργήσει στην περιοχή για τρεις εβδομάδες», σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah».

Στα μέσα Ιουλίου, το φως της δημοσιότητας είδαν οι πρώτες εικόνες από το «Γιαβούζ» στα ανοιχτά των ακτών της Καρπασίας:

​Το τουρκικό Μέσο αναφέρει επίσης ότι ο «Πορθητής» θα συνεχίσει, επίσης, τις γεωτρήσεις για μερικές εβδομάδες και πλέον έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5.000 μέτρων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruç Reis θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο για να συνδράμει στις αντίστοιχες έρευνες του Barbaros.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την προστασία των σκαφών γεωτρήσεων και έρευνα που λειτουργούν στην περιοχή», προστίθεται. Σημειώνεται, μάλιστα, την ασφάλεια εξασφαλίζουν πλοία, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, θα επιβλέψει σήμερα τις εργασίες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η έναρξη γεωτρήσεων από το «Γιαβούζ» έρχεται να προστεθεί στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η ένταση έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες και την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδρά, θέτοντας το θέμα σε συνόδους της ΕΕ η οποία προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (189)
Tags:
γεώτρηση, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK