22:09 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (185)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ μετέβη στο πλοίο – γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ» που βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου και ανέφερε ότι ξεκίνησε η γεώτρηση.

Το πλοίο – γεωτρύπανο της Τουρκίας «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο της Καρπασίας, ξεκίνησε γεώτρηση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Ντονμέζ επισκέφθηκε την Τρίτη το γεωτρύπανο μαζί με τουρκοκυπριακό κλιμάκιο, ενώ δημοσίευσε και σχετικές φωτογραφίες στο Twitter. Όπως τόνισε, το «Γιαβούζ» θα συνεχίσει τις έρευνες με τη στήριξη της Τουρκίας.

Ανέφερε, δε, ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έχει φτάσει σε βάθη 1.710 μέτρων μέχρι σήμερα και τόνισε ότι θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου 2,5 με 3 μήνες. Είπε επίσης ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» συνεχίζει τις εργασίες του.

Σημείωσε επιπλέον ότι τον Αύγουστο, το δεύτερο σεισμικό σκάφος της Τουρκίας, το Ορούτς Ρέις, θα αποσταλεί επίσης στη Μεσόγειο, οπότε οι έρευνες και δραστηριότητες γεωτρήσεων στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με δύο σεισμικά σκάφη και τα δύο πλοία – γεωτρύπανα.

​Την Τρίτη, η Sabah ανέφερε ότι το «Γιαβούζ» είχε ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο που είχε στείλει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον «Πορθητή» (Fatih) το οποίο είχε ξεκινήσει γεώτρηση ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα δήλωνε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Η έναρξη γεωτρήσεων από το «Γιαβούζ» έρχεται να προστεθεί στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η ένταση έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες και την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδρά, θέτοντας το θέμα σε συνόδους της ΕΕ η οποία προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (185)

Σχετικά:

Sabah: Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεώτρηση στον Κόλπο της Καρπασίας
Οι πρώτες εικόνες του Γιαβούζ ανοιχτά της Κύπρου
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό, τουρκοκύπριοι, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, γεωτρήσεις, γεώτρηση, Φατίχ Ντονμέζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK