13:52 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπαρχηγός της βρετανικής αστυνομίας κι επικεφαλής συντονισμού των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ο υποδιευθυντής της βρετανικής Αστυνομίας κι επικεφαλής και συντονιστής για τις αντιτρομοκρατικές πολιτικές, Νηλ Μπασού, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις με δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, ο Μπασού δήλωσε πως οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι δημόσια να ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες και εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Μπασού ανέφερε πως η Βρετανία δεν θα έπρεπε να στηρίζεται μόνο στην αστυνομία της και τις υπηρεσίες ασφαλείας για να νικήσει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, αλλά η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική κινητικότητα θα έπρεπε, επίσης, ν’ αποτελούν στόχο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο συντονιστής της βρετανικής αντιτρομοκρατίας σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι 8 στους 10 που πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν γεννημένοι ή μεγαλωμένοι στη Μεγάλη Βρετανία.

«Μην ξεχνάτε ότι το 70 με 80% των ανθρώπων που συλλαμβάνουμε, [οι οποίοι] ενοχλούν ή πραγματοποιούν επιθέσεις εδώ, είναι γεννημένοι και μεγαλωμένοι εδώ», ανέφερε ο Μπασού. «Αυτό κάτι πρέπει να μας πει για την κοινωνία μας – ότι πρέπει να δούμε γιατί είναι προετοιμασμένοι να τα κάνουν αυτά».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της MI5, Άντριου Πάρκερ, μοιράστηκε τις ίδιες ανησυχίες με τον Μπασού, το Μάη. Τότε, είχε δηλώσει πως τέσσερις στις πέντε συνωμοσίες που εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία και τη MI5 το 2018 είχαν οργανωθεί από ντόπιους μουσουλμάνους εξτρεμιστές, περιγράφοντας την ισλαμική τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη Μεγάλη Βρετανία.

Αλλά ο Νηλ Μπασού, ο υποδιευθυντής της Βρετανικής Αστυνομίας και νοτιο-ασιατικής καταγωγής ο ίδιος, δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι Βρετανοί μουσουλμάνοι πρέπει να αφομοιωθούν.

Είχε δηλώσει: «Η αφομοίωση υπονοεί ότι θα πρέπει να κρύψω τον εαυτό μου προκειμένου να συνεχίζω. Δεν θα πρέπει να είμαστε μια κοινωνία που το αποδέχεται αυτό».

​Σύμφωνα με τον Μπασού, ανεξαρτήτως της κουλτούρας ή της θρησκείας που ένα άτομο βιώνει ή πιστεύει, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδηλώνεται «ανοιχτά και με την αποδοχή των άλλων και, φυσικά, και ο ίδιος να αποδέχεται τις συμπεριφορές [των άλων]. Αυτή είναι η έννοια της κοινωνικής ενσωμάτωσης».

​Τα σχόλιά του φαίνεται να ενόχλησαν αρκετούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η αφομοίωση είναι ο σωστός δρόμος για την κοινωνική ολοκλήρωση της Βρετανίας.

​Εξάλλου, το Μάη, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας είχε αναφέρει πως έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του αντιμετωπίζοντας ρατσισμό, θεωρούμενος, λανθασμένα, μουσουλμάνος.

Να σημειώσουμε πως τα παραπάνω σχόλια του έγιναν κατά τη διάρκεια διακομματικής, κοινοβουλευτικής ομιλίας, που προτάθηκε ένας νέος ορισμός της «ισλαμοφοβίας» ως μια μορφή ρατσισμού.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπασού προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις όταν απείλησε να ασκήσει ποινικές διώξεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, επειδή δημοσίευσαν απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα.

Tags:
Αγγλία, Μουσουλμάνοι, τρομοκρατία, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK