23:09 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ένα αμερικανικό πολεμικό υποβρύχιο, εξαφανισμένο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε στον βυθό της Αλάσκας σε βάθος 900 μέτρων, με τους επιστήμονες να είναι σε θέση να το απεικονίσουν τρισδιάστατα, χάρη σε μία πρωτοποριακή μέθοδο.

Τον Ιούνιο του 1942, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Grunion εστάλη στην Αλάσκα προκειμένου να περιπολεί για ιαπωνικά σκάφη. Στις 30 Ιούλη, αφού διετάχθη να επιστρέψει, το υποβρύχιο εξαφανίστηκε με 70 άντρες.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά, μια ομάδα κυνηγών υποβρυχίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξοπλισμένοι με αυτόνομες υποβρύχιες συσκευές, ανακάλυψε το κύτος του χαμένου αμερικανικού σκάφους, κατά μήκος ενός ηφαιστειογενούς αναχώματος στις ακτές των Αλεούτιων νήσων και το φωτογράφισε.

Με τη χρήση προηγμένων μεθόδων απεικόνισης, δημιούργησαν ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του κουφαριού του υποβρυχίου, στον βυθό του Ειρηνικού, 900 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Τιμ Τέιλορ, ένας θαλάσσιος εξερευνητής, με τη βοήθεια της ομάδας Lost52 Project που ασχολείται με τις υποθαλάσσιες, αρχαιολογικές έρευνες, αφιερώθηκαν στη διαφύλαξη της ιστορίας αυτών των υποβρυχίων.

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια, πέρα από το βίντεο και τις φωτογραφίες, είναι στην πραγματικότητα το μέλλον της καταγραφής ιστορικών, υποβρύχιων ανακαλύψεων», τόνισε ο Τέιλορ σε δήλωσή του στον ιστότοπο LiveScience.

«Πλέον, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί, πίσω στην πατρίδα, μπορούν να αφιερώσουν μήνες λεπτομερούς έρευνας», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ναυπηγημένο τον Απρίλη του 1942 και μόλις τέσσερις μήνες μετά την είσοδό του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το USS Grunion ξεκίνησε την παρθενική και μοναδική, όπως αποδείχθηκε, αποστολή μάχιμη περιπολία τον Ιούνη. Βύθισε δυο ιαπωνικά περιπολικά σκάφη στην Αλάσκα, προτού εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, στις 30 Ιούλη του ίδιου έτους. Το υποβρύχιο ανακηρύχθηκε κι επισήμως χαμένο τον Οκτώβρη του 1942, με όλους τους άντρες του να θεωρούνται νεκροί.

Πίσω στο 2006, οι τρεις γιοι του καπετάνιου του υποβρυχίου προσέλαβαν μια ωκεανογραφική εταιρεία για να αναζητήσει το σκάφος, με το πίσω μέρος του σκαριού να εντοπίζεται το 2007. Ωστόσο, το κήτος του σκάφους παρέμενε χαμένο μέχρι τον Οκτώβρη του 2018, οπότε βρέθηκε ακουμπισμένο στην άκρη ενός ηφαιστείου, περίπου 400 μέτρα από το υπόλοιπο ναυάγιο.

Δείτε το βίντεο:

Tags:
υποβρύχιο, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Ιαπωνία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK