23:00 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κυρίως χάρη στις κινηματογραφικές ταινίες, έχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι αρκεί να αιμορραγήσεις έστω και μόλις μια σταγόνα αίμα στον ωκεανό κι αμέσως θα σου επιτεθεί ένας απόλυτα δολοφονικός, πεινασμένος καρχαρίας. Λοιπόν, ένας τρελαμένος youtuber αποφάσισε να το διαπιστώσει.

Μια από τις κοινότερες των αντιλήψεων για τους καρχαρίες είναι ότι μπορούν να μυριστούν και τη μικρότερη ποσότητα αίματος στο νερό κι, επομένως, ανά πάσα στιγμή - και από την πρώτη κιόλας σταγόνα - να επιτεθούν στο όποιο ανυποψίαστο θύμα τους έχει την ατυχία να αιμορραγήσει στη θάλασσα.

Εμπνευσμένος από τα παραπάνω και δεδομένου ότι σχεδόν σε κάθε κινηματογραφική ταινία υπάρχει, τουλάχιστον, μια σκηνή που ν’ αναπαράγει το συγκεκριμένο στερεότυπο, ένας τρελαμένος youtuber, ο πρώην μηχανικός της NASA, Μαρκ Ρόμπερ, αποφάσισε να δοκιμάσει από πρώτο χέρι την περίφημη «όσφρηση» των καρχαριών, αλλά και την ακόρεστη δίψα τους για αίμα.

Προετοίμασε, λοιπόν, δύο διαφορετικά πειράματα στις νήσους Μπαχάμες, εκεί όπου οι κατά τ’ άλλα συμπαθείς καρχαρίες είναι κάθε τι άλλο παρά σπάνιοι.

Στο πρώτο πείραμα, σέρφερ «απελευθέρωσαν» από τη σανίδα τους τέσσερα διαφορετικά υγρά. Αίμα από αγελάδα, θαλασσινό νερό αλλά από διαφορετική περιοχή, ιχθυέλαιο και ούρα.

Στην αρχή του πειράματος, έμοιαζε σαν να μην υπάρχει κάποια αντίδραση από τους καρχαρίες της περιοχής. Αλλά, μέχρι το τέλος, είχαν μαζευτεί, τουλάχιστον, 40 από τα θαλάσσια αρπακτικά.

Στη συνέχεια, το πείραμα έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον. Συγκέντρωσαν σε φιάλη, αίμα από τέσσερα διαφορετικά άτομα και το έδωσαν σε δύο σερφ.

Το ένα «απελευθέρωνε» στη θάλασσα μια μικρή ποσότητα αίματος ανά λεπτό και το άλλο ανά τέσσερα δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις κοινό. Κι άκρως εντυπωσιακό. Οι καρχαρίες φάνηκαν να αδιαφορούν πλήρως και στις δύο περιπτώσεις και κανείς τους δεν έκανε την εμφάνισή του, προσεγγίζοντας τις σανίδες που αιμορραγούσαν.

Tags:
θάλασσα, αιμορραγία, αίμα, καρχαρίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK