15:16 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Guardian έχει αποκαλύψει «αποκλειστικά» ότι η Scotland Yard εξετάζει αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην επίθεση στον Σεργκέι και την Γιούλια Σκρίπαλ στο Σάλσμπερι το Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Νιλ Μπάσι, αναγνωρίζει ότι δεν έχει «στοιχεία» κατά του Ρώσου προέδρου.

Το άρθρο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκτιμήσει ότι ο Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε την εικαζόμενη επίθεση, την οποία διεξήγαγαν δύο Ρώσοι - που ονομάστηκαν από τις βρετανικές αρχές ως Αλεηάντερ Πετρόφ και Ρούσλαν Μποσίροφ, - αν και θεωρούνται ψευδώνυμα - και έχουν κατηγορηθεί από την Μητροπολιτική Αστυνομία για τον θάνατο των Σκριπάλ. Ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και «κόκκινη ειδοποίηση» της Interpol για την σύλληψή τους έχουν επίσης εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές.

Ο Νιλ Μπάσι αναφέρει ότι η έρευνα για την επίθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι «τα ζητήματα που εμπλέκονται στο κατά πόσο μπορούν να ασκηθούν κατηγορίες ... ήταν περίπλοκα», σε ένα σημείο που οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι ένα ένταλμα σύλληψης (EAW) θα μπορούσε να εκδοθεί για τον Ρώσο πρόεδρο σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι έπαιξε τον οποιοδήποτε ρόλο στην προετοιμασία ή την αποδοχή της επίθεσης. Ωστόσο, ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προφανώς δεν έχει πεισθεί ότι θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

«Θα πρέπει να αποδείξετε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν άμεσα εμπλεκόμενος. Προκειμένου να αποκτήσετε EAW, πρέπει να έχετε μια υπόθεση που να μπορεί να χρεωθεί σε αυτήν τη χώρα. Είμαστε αξιωματικοί της αστυνομίας, οπότε πρέπει να βρούμε αποδεικτικά στοιχεία. Υπήρξαν τεράστιες εικασίες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος, το ποιός έδωσε τις εντολές, όλα βασισμένα στις εμπειρικές γνώσεις. Πρέπει να έχω αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο Μπάσι.

Ο Μπάσι πρόσθεσε ότι οι βρετανικές αρχές επιθυμούσαν την έκδοση του «Μποσίροφ» και του «Πετρόφ», καθώς «πρέπει να δικαστούν σε αυτή τη χώρα» και το ότι η έρευνα της αστυνομίας στο Σάλσμπουρι «εξακολουθεί να είναι μία ενεργή ποινική έρευνα».

Αναγνώριση μοτίβου

Η έκθεση του Guardian είναι βαθιά αινιγματική. Πρώτα απ' όλα, παρά την σαφή επίπτωση του τίτλου του, η ουσία του άρθρου είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και στερείται οποιασδήποτε σκοπιμότητας - ότι δύο άνδρες που υπόκεινται σε καθεστώς έκδοσης τους σχεδόν πριν από ένα χρόνο εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθεστώς έκδοσης, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει καταλογίσει την ευθύνη για την επίθεση στον Πούτιν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία οποιουδήποτε είδους, φαίνεται ελάχιστα αξιοσημείωτο ή ότι αξίζει ακόμα και να αναφερθεί.

Επιπλέον, το άρθρο υπονοεί έντονα ότι ο Μπόσιροφ και ο Πέτροφ κατηγορήθηκαν από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για το θάνατο της Ντον Στάργκες και την προσωρινή βλάβη που υπέστη ο φίλος της, Τσάρλι Ρόουλι, που αρρώστησε στις 30 Ιουνίου στο Άμσπουρι του Ουίλτσιρ. Η Ρόουλι πέρασε οκτώ ημέρες στην εντατική θεραπεία πριν οι γιατροί αποφασίσουν να διακόψουν την υποστήριξη της ζωής της, ενώ ο Ρόουλι πέρασε 10 ημέρες σε κώμα πριν ξαναβρεί τις αισθήσεις του. Του δόθηκε εξιτήριο 10 ημέρες αργότερα.

Ενώ ήταν εξαιρετικά τραγικό, κανένα θύμα δηλητηρίασης δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 5ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε επίσημα κατηγορίες εναντίον των φερόμενων «δολοφόνων της GRU». Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αναφέρθηκαν στο άρθρο - παρόλο που η αναφορά αναγγέλλει ακούσια ένα από τα πιο διαχρονικά αινίγματα της ιστορίας των Σκριπάλ.

Τα περιστατικά δηλητηρίασης, τόσο των Σκριπάλ όσο και των Ρόουλι και Στάργκες είναι «σαφώς» συνδεδεμένα, στο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή του νευροτοξικού παράγοντα novichok (αν και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ούτε προσδιόρισε την ουσία που εμπλέκεται σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, ούτε επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις είχαν πράγματι προσβληθεί από έναν νευρικό παράγοντα), τα περιστατικά συνέβησαν λίγα μίλια και μήνες μεταξύ τους και ο Ρόουλι και Στάργκες προφανώς επισκέφθηκαν το Salisbury την ημέρα πριν αρρωστήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζαχάροβα για αμερικανικές κυρώσεις: Ακόμα μία άκαρπη προσπάθεια για να πιέσει τη Μόσχα

Εντούτοις, οι αρχές δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πού ο Μποσίροφ και ο Πετρόφ πέταξαν το novichok, ή ακόμα και αν το ίδιο μπουκάλι χρησιμοποιήθηκε και στις δύο δηλητηριάσεις – και τέλος πως μπορεί να υφίσταται ένα χάσμα 17 εβδομάδων μεταξύ των μολύνσεων του Σάλσπουρι και του Άμσπουρι.

Αυτή η ασυμφωνία είναι τόσο βαθιά που - συνεργαζόμενοι κυβερνητικοί υπουργοί οι οποίοι αναφέρθηκαν ανώνυμα τον Μάιο του 2019 - σε ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Λουκά Χάρντινγκ του Guardian, σημείωσαν πως «μερικές από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν προσθέτουν περεταίρω ενοχοποιητικά στοιχεία» και πως «υπάρχει κάποιος βαθμός αβεβαιότητας» στην υπόθεση ‘Αμσπουρι.

«Ο κάδος όπου βρέθηκε το μπουκάλι έκλεινε τακτικά, οπότε φαίνεται αδιανόητο ότι ήταν εκεί από τον Μάρτιο ... Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιη ότι το μπουκάλι με το novichok που δηλητηρίασε την Στάργκες χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλς», ανέφερε ένας ανώνυμος αξιωματούχος.

Ακόμα περισσότερες ερωτήσεις

Το παράξενο της όλης υπόθεσης δεν σταματά εκεί. Ο Ρόουλι επιμένει ότι το μπουκάλι με το άρωμα ήταν πλήρως σφραγισμένο όταν το ανακάλυψε, γεγονός το οποίο υποστηρίζεται από το σύνολο της συσκευασίας που ανακαλύφθηκε από την αστυνομία στο σπίτι του θέτοντας τα προφανή ερωτήματα για το αν ο Μποσίροφ και ο Πετρόφ πέταξαν τη συσκευασία της φιάλης μετά τη χρήση και αν ναι, πώς και γιατί θα έκαναν κάτι τέτοιο.

Μία εξήγηση που προσφέρεται είναι ότι οι δύο φερόμενοι εκτελεστές ήταν εξοπλισμένοι με περισσότερες από μία φιάλες που περιείχαν novichok - αν και αυτό, με τη σειρά του, εγείρει τα προφανή ερωτήματα σχετικά με το πού διατέθηκαν τα άλλα δοχεία και γιατί οι φερόμενοι δράστες θα έπρεπε να διαθέτουν περισσότερα από ένα δοχεία από την ουσία η οποία έχει περιγραφεί ως ο πιο θανατηφόρος παράγοντας που υπήρξε ποτέ, με δύναμη πενταπλάσια του VX, ικανή να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσική πρεσβεία: Το Λονδίνο διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις, αποκρύπτει τα στοιχεία της υπόθεσης Σκριπάλ

Επιπλέον, μετά από την δηλητηρίαση των Ρόουλι και Σταργκες, η αστυνομία απέκλεισε το σπίτι του ζευγαριού και άρχισε μια «ξέφρενη» αναζήτηση για το novichok - θα χρειαστούν 11 ημέρες για να ανακαλυφθεί το μπουκάλι, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε κοινή θέα σε ένα πάγκο της κουζίνας. Ακόμα και τότε, εντοπίστηκε μόνο ως το δοχείο που πιθανώς περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα αφού οι αστυνομικοί βρήκαν τη συσκευασία του στον κάδο την προηγούμενη ημέρα.

Πιο περίεργα, παρά το γεγονός ότι το novichok είχε ψεκαστεί γύρω από το σπίτι του Ρόουλι σε έναν αβέβαιο αριθμό περιπτώσεων, κανένα τμήμα του κτιρίου δεν έχει καταστραφεί. Από την άλλη η υποτιθέμενη ίδια χημική ουσία που έπληξε τον Σεργκέι Σκριπάλ επέφερε την καταστροφή της στέγης του σπιτιού του για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί ικανοποιητικά.

Τέλος, στοιχεία όπως το ξενοδοχείο όπου ο Μποσίροφ και ο Πετρόφ έμειναν στο Πόπλαρ του ανατολικού Λονδίνου, το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, όπου οι αρχές ισχυρίζονται ότι ανάμιξαν το novichok - και δήθεν κάπνισαν μαριχουάνα, με την συντροφιά τουλάχιστον μιας πόρνης, αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνες και παράλογες κινήσεις που θα τραβούσαν την προσοχή σε δύο υποτίθεται άκρως εκπαιδευμένους Ρώσους δολοφόνους.

Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σκριπάλ, Γιούλια Σκριπάλ, Σκριπάλ, υπόθεση Σκριπάλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK