ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Η άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες.

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η άτυπη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις, αφού επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Θα σας ενημερώσω εντός ελαχίστου χρόνου», είπε ο κ. Αναστασιάδης, φτάνοντας στο Προεδρικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προστατεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται στενοί συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό

Οι δύο ηγέτες, κατά τη συνάντησή τους, φέρεται να κατέληξαν στα επόμενα βήματα για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο που επικαλείται το politis.com.cy.

Συγκεκριμένα, φέρεται να συμφώνησαν σε τρεις κινήσεις:

  1. Την εκ νέου μετάβαση στην Κύπρο της εκπρόσωπου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Παρότι δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, η Τζέιν Χολ Λουτ ενδεχομένως να φτάσει στην Κύπρο, στα τέλη Αυγούστου.
  2. Τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
  3. Την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να δηλώσουν την ετοιμότητά τους για τριμερή συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ, μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ηγέτες «είχαν μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν εις βάθος βασικές αρχές».

Επίσης, σημειώνεται ότι «αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Τζέιν Χολ Λουτ με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες ως προς το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού με αίσθηση επείγοντος».

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή τους, μεταξύ των οποίων είναι η διασυνδεσιμότητα του ηλεκτρισμού και η διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα οποία «διευκόλυναν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τέλος, οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

Αναστασιάδης: Έχουμε θετικό κλίμα και κοινή βάση για συνομιλίες, παραμένουν οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» και θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε επί τάπητος στη συνάντηση τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητούν, όπως είπε, «τις συγκλήσεις των δύο κοινοτήτων που προνοούν ότι η θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι συμβατή με τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας και όχι αυτό που καθορίζει η Τουρκία».

«Έκνομες ενέργειες δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα αλλά επιτείνουν την ανησυχία των Ελληνοκυπρίων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και διάλογος για την πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει επιχειρηματολογήσει γιατί κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται για την ΑΟΖ τους. Δεν παρέμεινα όμως στην απόρριψη της πρότασης Ακιντζί προχώρησα σε αντιπροτάσεις που δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας όσο αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ», τόνισε.

Αναφερθείς στην τριμερή συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, είπε πως θα πραγματοποιηθεί «ώστε να δούμε πώς προχωρούσε παραπέρα προκειμένου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δήλωσε ότι παρουσίασε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πρωτοβουλίες του Όζερσαι για την Αμμόχωστο.

«Επανέλαβα ότι αν θέλουμε κλίμα εμπιστοσύνης θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι να είναι συμβολικά. Ήγειρα το θέμα επαναλαμβάνοντας τις δύο προτάσεις που έκανα και στο παρελθόν, και τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων στο Κόκκινα και το Πυρόι», επισήμανε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως είναι απαραίτητο να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας για να δημιουργηθεί θετικό κλίμα.

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορούν να διεξαχθούν οι συνομιλίες, παραμένουν οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων». 

«Κάθε πλευρά επανέλαβε αυτά που θεωρεί ως σημαντικές προϋποθέσεις. Η προετοιμασία που επιδιώκουμε είναι να συγκαλέσει ο γ.γ. τη συνάντηση με τους δύο ηγέτες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε να μιλούμε για επανέναρξη συνομιλιών».

​Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί ξεκίνησε πριν τις 10:00. Πρώτος έφτασε ο Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ, ενώ στη συνέχεια έφτασε και ο κ. Ακιντζί.

Αφού φωτογραφήθηκαν και οι τρεις μαζί, η αντιπρόσωπος του ΟΗΕ αποχώρησε και η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε.

Νωρίτερα και ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε πως συναντάται με τον κ. Ακιντζί προκειμένου να «αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK