09:43 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 31
Βρείτε μας

«Είναι άστοχο να συγκρίνουμε τον αγωγό EastMed με το πρότζεκτ του Nord Stream 2, απευθύνονται σε διαφορετικές αγορές». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει Ρώσος ενεργειακός αναλυτής.

«Είναι άστοχο να συγκρίνουμε τον αγωγό EastMed με το πρότζεκτ του Nord Stream 2 – απευθύνονται σε διαφορετικές αγορές». Αυτή την άποψη διατυπώνει ο Σεργκέι Καπιτόνοφ, αναλυτής στο Κέντρο Ενέργειας της Σχολής Διοίκησης της Μόσχας, Σκόλκοβο, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή δημοσίευμα της γερμανικής «Junge Welt», το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τον EastMed για να σαμποτάρουν τον Nord Stream 2.

«Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι εκπρόσωποι του κλάδου», εκτιμά ο Ρώσος ενεργειακός αναλυτής μιλώντας στο Sputnik, «παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον EastMed».

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον EastMed ως «απάντηση στον ισχυρισμό ότι η νομοθεσία των κυρώσεων που επιβάλλεται μέσω του Κογκρέσου, δύναται να στερήσει από την Ευρώπη έναν πολύ απαραίτητο ενεργειακό πόρο».

Η «Junge Welt» αναφέρεται επίσης στην υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την προώθηση του EastMed, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ καθώς επίσης και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον.

Το άρθρο υποστηρίζει πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί επί μακρόν να μπλοκάρει το πρότζεκτ του Nord Stream 2 μέσω κυρώσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα στους εταίρους της στην ΕΕ την αντικατάστασή του από τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.

Ωστόσο, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα κοστίζουν περισσότερο απ' ότι μέσω του ρωσικού αγωγού.

«Δυνητικά, οι εξαγωγικές ικανότητες της περιοχής κυμαίνονται από 30 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Σήμερα, όμως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας είναι σκεπτικοί σχετικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed: οι πολιτικές και εδαφικές αντιπαραθέσεις, καθώς και η τεχνική πολυπλοκότητα του έργου (είναι το μεγαλύτερο υπόγειο έργο αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο) δεν επιτρέπουν την εξέλιξή του», δηλώνει ο Καπιτόνοφ.

«Είναι άστοχο λοιπόν να συγκρίνουμε τον αγωγό EastMed με το πρότζεκτ του Nord Stream 2, καθώς απευθύνονται σε διαφορετικές αγορές», εξηγεί.

Ο Καπιτόνοφ πιστεύει ότι οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής τις επόμενες δεκαετίες, τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη, αλλά η εκμετάλλευσή τους περιπλέκεται από διάφορους παράγοντες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ενεργειακά αποθέματα σε Κύπρο και Ισραήλ αλλά η ανάπτυξή τους είναι περίπλοκη όχι μόνο από τους περιορισμούς στις υποδομές (μόνο η Αίγυπτος διαθέτει τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG) αλλά και από τις πολιτικές διενέξεις και τις εδαφικές διαφορές που υπάρχουν (Κατεχόμενα, Ισραήλ- Λίβανος, Ισραήλ Γάζα)», σημειώνει.

​Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί μία κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για απόπειρα χρήσης εργαλείων «αθέμιτου ανταγωνισμού», με απώτερο στόχο το «μπλοκάρισμα» των ανταγωνιστικών ρωσικών ενεργειακών πόρων και την αντικατάστασή τους από τις εισαγωγές αμερικανικού LNG.

Η κατασκευή του «Nord Stream 2» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, παρέχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη.

Tags:
αγωγός πετρελαίου, κυρώσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, Ευρώπη, Nord Stream, nord stream 2, Nord Stream 2, East Med, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK