ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)
0 0 0
Βρείτε μας

Η απόφαση των ΗΠΑ για τη δημιουργία θαλάσσιου συνασπισμού, με στόχο την αστυνόμευση των βασικών θαλάσσιων οδών του Περσικού Κόλπου, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν.

Ως «εξ ορισμού πηγή ανασφάλειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου συνασπισμού στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Ο Κόλπος του Περσικού είναι ζωτικής σημασίας και έτσι, η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για το Ιράν, το οποίο διασφαλίζει εδώ και καιρό τη θαλάσσια ασφάλεια» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζοντας την πραγματικότητα, κάθε επιπλέον περιφερειακή παρουσία είναι εξ ορισμού πηγή ανασφάλειας, παρά την προπαγάνδα».

​Τα σχόλια του Ζαρίφ έρχονται ως συνέχεια της δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επέκρινε την πιθανότητα εμπλοκής του Ισραήλ στη στρατιωτική συμμαχία – υπό τις ΗΠΑ – στον Περσικό Κόλπο.

Πρόσθεσε δε, ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα αντιμετώπισης ενός τέτοιου κινδύνου, τον οποίο χαρακτήρισε ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το προηγούμενο διάστημα, η Ουάσιγκτον δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία αποστολής, η οποία θα περιπολεί τις βασικές θαλάσσιες οδούς, ως απόρροια των επιθέσεων εναντίον τάνκερ στην περιοχή του Κόλπου.

Τον Μάιο, τέσσερα πετρελαιοφόρα αποτέλεσαν στόχο αγνώστων, κοντά σε λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τον Ιούνιο, παράλληλα, σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο ακόμη τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Η Ουάσιγκτον και ορισμένοι εκ των συμμάχων της, κατηγόρησαν την Τεχεράνη για «σαμποτάζ», κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως αρνηθεί το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις αναφορές ότι το Τελ Αβίβ θα παράσχει υπηρεσίες πληροφοριών και «άλλων αδιευκρίνιστων τομέων» στην υπό αμερικανική διοίκηση ναυτική αποστολή.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)

Σχετικά:

Ιράν: Οποιαδήποτε συμμετοχή του Ισραήλ σε αποστολή στον Περσικό Κόλπο υπό τις ΗΠΑ συνιστά απειλή
Γάλλος ΥΠΕΞ προς Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια των ΗΠΑ για να μιλήσουμε με το Ιράν
Tags:
πλοίο, πλοία, Ναυτικό, εκρήξεις, τάνκερ, πετρελαιοφόρο, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK