04:37 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πρόθεσή του να επανεξετάσει τα μέτρα εναντίον της Ινδίας ανακοίνωσε το Πακιστάν, διαμέσου του πρέσβη της χώρας στη Μόσχα, σε περίπτωση που η Ινδία αποφασίσει να αναθεωρήσεις τις αποφάσεις του για το Κασμίρ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απόφασή της να αφαιρέσει από τις επαρχίες Τζαμού και Κασμίρ από το ειδικό τους καθεστώς και να τα διαχωρίσει σε δυο ενωσιακές περιοχές, προκαλώντας μια οργισμένη αντίδραση από το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν υποβάθμισε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ινδία και τερμάτισε το εμπόριο με τη γειτονική του χώρα.

«Είμαστε πρόθυμοι να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας, στην περίπτωση που η Ινδία ανακαλέσει την απόφασή της να διαχωρίσει το Τζαμού και Κασμίρ. …Το Τζαμού και το Κασμίρ βρισκόταν ήδη υπό την κατοχή της Ινδίας. Τώρα πήραν συγκεκριμένα μέτρα που ισοδυναμούν με προσάρτηση.

Το Πακιστάν ελπίζει να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμβουλεύσει την Ινδία να δράσει υπεύθυνα και να εργαστεί προς μια ειρηνική λύση για το ζήτημα της διαμάχης του Τζαμού και του Κασμίρ, διαμέσου της διπλωματίας, τόνισε ο πρέσβης του Πακιστάν στη Ρωσία, Qazi Khalilullah, μλώντας στο Sputnik.

Ο διπλωμάτης επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ επιμένει σε λύσεις που ούτε το Πακιστάν ούτε η Ινδία θα μπορούν να προβούν σε μεμονωμένες ενέργειες για να αλλάξουν το status quo στο Κασμίρ και γι΄ αυτό η ανάκληση του ειδικού καθεστώτος εκεί δεν θεωρείται από το Πακιστάν ως εσωτερικό ζήτημα.

Να τονίσουμε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη, Maleeha Lodhi συναντήθηκε την Τετάρτη με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  Joanna Wronecka προκειμένου να συζητήσουν για την επιβολή μέτρων αναφορικά με την παραπάνω απόφαση της Ινδίας.

Ινδία και Πακιστάν έχουν μακρόχρονη διαμάχη για την περιοχή του Κασμίρ, το νοτιότερο μέρος του οποίου βρίσκεται στην επαρχία Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας, ήδη από το τέλος της εποχής της αγγλικής κυριαρχίας, το 1947.

Παρά την κατάπαυση πυρός που επιτεύχθηκε το 2003, έπειτα από σειρά ένοπλων συγκρούσεων, η αστάθεια συνεχίστηκε, οδηγώντας στην εμφάνιση αρκετών εξτρεμιστικών ομάδων,

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν ο στρατός της Ινδίας πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή σε απάντηση επίθεσης από τρομοκρατική ομάδα με έδρα το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ.

Tags:
Πακιστάν, Ινδία, Κασμίρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK