09:13 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την άποψη πως οι αμερικανικές κυρώσεις για να σταματήσουν την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 έρχονται πολύ αργά και δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, όπως δεν είχαν και οι αντίστοιχες αμερικανικές ενέργειες επι κυβέρνησης Ρόναλντ Ρίγκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εξέφρασε ενεργειακός αναλυτής της Οξφόρδης.

Η Ουάσιγκτον επανειλημμένως έχει ασκήσει κριτική στον ρωσο-ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αναφέροντας υποτιθέμενες απειλές ασφαλείας και τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα καταστεί εξαιρετικά εξαρτημένη στη Μόσχα. Η Αμερικανική Γερουσία εξετάζει την υποβολή κυρώσεων κατά της κατασκευής του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Οι ΗΠΑ αναζητούν να εμποδίσουν τον αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, με τις κυρώσεις να έρχονται πολύ καθυστερημένα, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ενώ η κατασκευή  του υποθαλάσσιου τμήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019, η Αμερικανική Γερουσία δεν έχει ακόμη ψηφίσει για την επιβολή των κυρώσεων.

Το πρακτορείο παραπέμπει στον ενεργειακό αναλυτή Τζόναθαν Στερν, που συγκρίνει αυτές τις προσπάθειες με την απόπειρα της κυβέρνησης Ρίγκαν να περιορίσει τις σοβιετικές εξαγωγές αερίου στις αρχές του 1980.

«Αντιμετώπισαν αντίσταση και ήταν αναποτελεσματικές τότε και πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε το ίδιο αποτέλεσμα και σήμερα. Όλα αυτά μοιάζουν να γίνονται πολύ καθυστερημένα ώστε να έχουν μεγάλη σημασία, μιας και οι περισσότεροι αγωγοί έχουν ήδη τοποθετηθεί, εκτός αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν αναδρομικές κυρώσεις, οι οποίες θεωρώ θα μπορούσαν να π[προκαλέσουν πραγματική καταιγίδα από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού», ανέφερε ο καθηγητής του Ινστιτούτο της Οξφόρδης για τις Ενεργειακές Σπουδές.

Από την πλευρά του, το στέλεχος της Alfa Energy, Γουέιν Μπράιαν, συμμερίζεται τη συγκεκριμένη στάση, σημειώνοντας ότι «ενώ μπορεί να υπάρξει μικρής έκτασης παρενόχληση», η προσπάθεια της Γερουσίας να εμποδίσει την κατασκευή δεν είναι πολύ πιθανόν να τη σταματήσει. Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις αυξημένη προσφοράς για το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας προχώρησε σε νομοθέτηση για τον περιορισμό των δυτικοευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης σε σχέση με τον αγωγό  Nord Stream 2.

Πριν από τις ανακοινώσεις της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ επανειλημμένως είχε δείξει πως προσανατολίζεται σε κυρώσεις εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, μιας από κοινού προσπάθειας της ρωσικής Gazprom και 5 ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων της γερμανικής Uniper και Wintershall, της αυστριακής OMV, της γαλλικής Engie και της αγγλο-ολλανδικής Royal Dutch Shell.

Τον Ιούνιο το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών τόνισε ότι οι εταιρείες που εργάζονται στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές θα έρθουν αντιμέτωπες με μέτρα απαγόρευσης, επιμένοντας ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιτέθηκε στη Γερμανία, λέγοντας πως η μεγάλη εξάρτησή της στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι απαράδεκτη και αποκάλεσε το Βερολίνο «αιχμάλωτο» της Ρωσίας.

Από την πλευρά τους η Γερμανία και άλλες χώρες υπερασπίστηκαν του έργου, επιμένοντας ότι ο σκοπός του είναι καθαρά οικονομικός.

Από την πλευρά της, η Ρωσία τόνισε ότι οι προμηθευτές του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προσπαθούν να επιβάλλουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές να αγοράσουν πιο ακριβό αέριο.

Tags:
Ουκρανία, Γερμανία, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, ΗΠΑ, Nord Stream 2, φυσικό αέριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK