04:46 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε viral έχει μετατραπεί βίντεο που υποτίθεται ότι παρουσιάζει ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης να καταδιώκουν ένας πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας.

Viral έγινε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media αυτό το Σαββατοκύριακο και υποτίθεται ότι παρουσιάζει ιρανικά ταχύπλοα να κυνηγούν φρεγάτα του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, στον Περσικό Κόλπο, ενώ η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου συνεχίζει να κλιμακώνεται. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του βίντεο απομένει να επαληθευτεί.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω βίντεο υποτίθεται ότι παρουσιάζει σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης να καταδιώκουν κάτι που πιστεύεται ότι πρόκειται για το βρετανικό  σκάφος HMS Duncan, στα στενά του Ορμούζ, ένα στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι το σκάφος στο βίντεο πρόκειται για το συγκεκριμένο βρετανικό πολεμικό πλοίο, αλλά το HMS Duncan όντως έφτασε στον Περσικό Κόλπο στα τέλη Ιουλίου, προκειμένου μαζί με τη φρεγάτα HMS Montrose να συνοδεύσουν τα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, που περνούν τα στενά του Ορμούζ.

Από την πλευρά τους, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν την ταυτότητα του πλοίου και αντ’ αυτού ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για μια κορβέτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το βίντεο ήρθε στην επιφάνεια εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ιράν, μετά την κατάληψη βρετανικού τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, οι αρχές του Γιβραλτάρ, με την υποστήριξη του Βρετανικού Ναυτικού, είχαν κατάσχει ιρανικό πλοίο, με την κατηγορία ότι πρόκειται να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, σπάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε δηλώσει ότι η κατάληψη του τάνκερ δεν έγινε στο πλαίσιο αντιποίνων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να οργανώσει μια ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη για να περιπολεί τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ, ενώ ταυτόχρονα συμφώνησε να συμμετάσχει σε αντίστοιχη πρωτοβουλία από κοινού με τις ΗΠΑ.

Tags:
ΗΠΑ, Φρουροί της Επανάστασης, Περσικός Κόλπος, Πετρέλαιο, Στενά του Ορμούζ, Ιράν, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK