09:37 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ντόναλντ Τραμπ και Τζάστιν Τριντό στον Λευκό Οίκο

Εμπόριο, μία πονεμένη ιστορία: Η αλληλογραφία Τραμπ - Τριντό, οι δασμοί και τα τρολ

© AP Photo / Carolyn Kaster
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το έντονο ενδιαφέρον του διαδικτύου έχουν προσελκύσει πρόσφατα οι επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Καναδά, με αφορμή τον εμπορικό τους ανταγωνισμό.

Ο κατάλογος των εκκεντρικών ενεργειών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένες επιθετικές δηλώσεις μέσω Twitter και τις μη συμβατικές τεχνικές επικοινωνίας με τους ξένους συναδέλφους, επεκτάθηκε πρόσφατα όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν στα χέρια τους την διπλωματική αλληλογραφία του με τον Καναδό ομόλογό του.

Ο Axios ανέφερε πρόσφατα έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, αναφέροντας μια περίσταση όπου ο Τραμπ έσκισε το εξώφυλλο του περιοδικού Bloomberg Businessweek, με ημερομηνία 1-7 Μαΐου 2017, το οποίο έφερε μια φωτογραφία του Τριντό με τίτλο «Αντί-Τραμπ» και το έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην καναδική πρεσβεία με λεζάντα «Φαίνεται καλό! Ελπίζω ότι δεν είναι αλήθεια!».

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο Καναδός πρεσβευτής δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και έπρεπε να καλέσει τον Λευκό Οίκο για να επιβεβαιώσει ότι δεν ήταν φάρσα.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την διπλωματία με τον Καναδό ομόλογό του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε στον Τριντό ένα έγγραφο τον Δεκέμβριο του 2017 που έδειξε το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών εις βάρος των ΗΠΑ, μετρώντας μόνο το εμπόριο αγαθών.

Αυτή τη φορά ο Τραμπ παρέλαβε μια χειρόγραφη επιστολή από τον Τριντό, αναφέρει ο Axios, που ευχόταν στον Τραμπ ευτυχισμένες Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Το πακέτο ωστόσο περιελάμβανε και μια τυπωμένη σελίδα από την ιστοσελίδα του γραφείου των εμπορικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, - η οποία έδειξε εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, όταν το εμπόριο υπηρεσιών συμπεριλήφθηκε παράλληλα με το εμπόριο αγαθών - με ένα χαμογελαστό πρόσωπο ζωγραφισμένο δίπλα στο ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις αποκαλυφθείσες πληροφορίες.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν σημειώσει σταδιακή πτώση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το 2016. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% για τους δασμούς αλουμινίου από τον Καναδά, τον Μάρτιο του 2018, με την δικαιολογία της ανάγκης ενίσχυσης της «Εθνικής ασφάλειας». Τα αμερικανικά μέτρα αντισταθμίστηκαν σχεδόν αμέσως από τον Καναδά, με τη δική του εισαγωγή των εμπορικών δασμών στα εμπορεύματα των ΗΠΑ.

Tags:
Τζάστιν Τριντό, Ντόναλντ Τραμπ, εμπόριο, Καναδάς, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK