23:20 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης διάφορων προϊόντων μεταξύ των οποίων και της φέτας, έχουν αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλία, στην οποία πιθανόν να απαγορευτεί να χρησιμοποιεί την ονομασία Φέτα για τα τυριά της.

Σε τροχιά ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Αυστραλία για την ονομασία εκατοντάδων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, της γραβιέρας και του Scotch Beef (σκοτσέζικου βόειου κρέατος), εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. 

Οι υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Σιμόν Μπέρμιγχαμ δημοσιοποίησε μια λίστα με ονομασίες που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει, στο πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας, και αφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό των προϊόντων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασίλης Κόκκαλης: Προτεραιότητα η κατοχύρωση και προστασία αγροτικών προϊόντων όπως η φέτα

Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στους τυροπαραγωγούς της Αυστραλίας που ενδεχομένως θα κληθούν να μην χρησιμοποιούν τις ονομασίες της φέτας και άλλων τυριών όπως τη γραβιέρα και την γκοργκοντζόλα, για τα προϊόντά τους. 

«Στην Αυστραλία δεν αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο ABC ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα δώσει «ισχυρή μάχη» για τη διασφάλιση των συμφερόντων της και των επιχειρήσεων και αγροτών της Αυστραλίας. 

Η λίστα της ΕΕ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, περιλαμβάνει προϊόντα όπως μπύρες και άλλα αλκοολούχα ποτά, τυριά και κρέατα, των οποίων οι ονομασίες συνδέονται με τη γεωγραφική περιοχή προέλευσής τους. 

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, ονομασία, εμπορικά σήματα, εμπορικό σήμα, Φέτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK