18:17 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (43)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν την περιοχή του Κασμίρ, το νότιο τμήμα της οποίας βρίσκεται στο κράτος Τζαμού και του Κασμίρ της Ινδίας, από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας το 1947.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι ζήτησε την σύγκληση επείγουσας συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τζαμού και το Κασμίρ, σύμφωνα με την επιστολή του Κουρέσι προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου που έλαβε το Sputnik.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να συγκαλέσετε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών [...] να εξετάσετε την κατάσταση που προκύπτει από τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Ινδίας που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υπονομεύουν εσκεμμένα το διεθνώς αναγνωρισμένο αμφισβητούμενο καθεστώς του Τζαμού και του Κασμίρ, αποσκοπούν μονομερώς στη μεταβολή της δημογραφικής δομής της επικράτειας και στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η επιστολή την Τρίτη.

Ο κ. Κουρεσί δήλωσε ότι πριν από την απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του Τζαμού και του Κασμίρ, επιβλήθηκε στην περιοχή αποκλεισμός συνοδευόμενος από απαγόρευση της κυκλοφορίας, διακοπή όλων των επικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και πολυάριθμες συλλήψεις πολιτικών ηγετών του Κασμίρ, το κλείσιμο των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και δόθηκαν συμβουλές στα νοσοκομεία προκειμένου να «προετοιμαστούν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τον Κουρεσί, από τις 5 Αυγούστου, τα κατεχόμενα Τζαμού και Κασμίρ έγιναν μάρτυρες πρόσθετων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των τραυματισμών από ινδικά στρατεύματα πολλών άοπλων πολιτών που παραβίασαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Υπάρχει, επίσης, ένας σαφής κίνδυνος ότι η Ινδία θα προκαλέσει άλλη σύγκρουση με το Πακιστάν για να αποτρέψει την προσοχή από τις πρόσφατες ενέργειές του στο κατεχόμενο Τζαμού και Κασμίρ», ανέφερε η επιστολή.

Στις 5 Αυγούστου, ο Ινδός πρόεδρος Ραμ Ναθ Κοβίντ υπέγραψε διάταγμα για την κατάργηση του άρθρου 370 του ινδικού συντάγματος που εξασφάλιζε το ειδικό καθεστώς του Τζαμού και του Κασμίρ. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία της ινδικής κυβέρνησης, το Τζαμού και Κασμίρ θα χωριστούν σε δύο περιοχές.

Το Πακιστάν καταδίκασε την κίνηση της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό Ιμράν Καν να τη συγκρίνει με πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ναζιστικής ιδεολογίας του 20ού αιώνα.

Παρά την κατάπαυση του πυρός το 2003 μετά από πολλές ένοπλες συγκρούσεις, η αστάθεια συνεχίστηκε, οδηγώντας στην εμφάνιση διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων. Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, απαντώντας σε μια επίθεση ενορχηστρωμένη από μια τρομοκρατική ομάδα με βάση την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ.

Θέμα:
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (43)
Tags:
Ιμράν Καν, υπουργός Εξωτερικών, Τζαμου, Κασμίρ, Πακιστάν, Ινδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK