07:43 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Oκρόσκα και μπλινί, καλοκαιρινές γεύσεις από την Ρωσία

Καλοκαιρινές γεύσεις με σοβιετικό... άρωμα

© Sputnik /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 30
Βρείτε μας

Στις γευστικές παραδόσεις του καλοκαιριού, που καθιέρωσε η σοβιετική κουλτούρα, ταξιδεύει το Sputnik. Ποιες είναι οι γεύσεις που έφτασαν έως σήμερα στο τραπέζι μας, με σοβιετικό αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, τσαρικό άρωμα.

Τη γευστική παράδοση της σύγχρονης Ρωσίας αλλά και των περιφερειακών χωρών της επηρρέασε καθοριστικά η Σοβιετική Ένωση.

Στις διατροφικές συνήθειες του καλοκαιριού, της μεγαλύτερης χώρας που υπήρξε στον πλανήτη, επηρρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό 15 μεταγενέστερα κράτη, μας οδηγεί η Δέσποινα Χρηστίδου, ιδιοκτήτρια του ρωσικού εστιατορίου Πρεμιέρα στην Αθήνα, στην περιοχή της Καλλιθέας.

«Κρύες σούπες, Οκρόσκα και Σβιτκόινικ, ψάρια (Σιλιότκα, η μαριναρισμένη ρέγγα με μπύρα και βότκα), Σασλίκ (το σουβλάκι του Καυκάσου), σαλάτες, συνθέτουν το ρωσικό τραπέζι του καλοκαιρού με προέλευση σε μεγάλο βαθμό, τη Σοβιετική Εποχή», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik.

Τις συνταγές εκτελεί, υπό το άγρυπνο βλέμμα της, ο Αλεξέι, σεφ μέχρι πρότινος σε γνωστό εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος μάλιστα ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα για να υλοποιήσει τις...μυστικές συνταγές του. 

Ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα του καλοκαιριού είναι η Οκρόσκα, μια κρύα σούπα. «Προέρχεται από μια ρωσική λέξη που σημαίνει θρυμματίζω. Ένα από τα μυστικά της είναι ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ κρύα, αλλιώς η ζέστη αλλοιώνει τη γεύση της» αναφέρει η Δ. Χρηστίδου.

Τα υλικά για την Οκρόσκα:

  • 3 αυγά
  • 3 ραπανάκια
  • 1 πράσινο κρεμμύδι
  • 4 πατάτες
  • 2 φρέσκα αγγούρια
  • 250 γραμμάρια αλλαντικού (για παράδειγμα παριζάκι ή λουκάνικο)
  • 1 κιλό ξινόγαλο η γιαούρτι 
  • Άνηθος, μαιντανός. 

Στη Ρωσία η οκρόσκα φτιάχνεται με Κβας, ένα ποτό που παρασκευάζεται από ψωμί. Στην παραλλαγή της Δέσποινας Χρηστίδου, γίνεται με βάση το γιαούρτι.

Αντί για Κβας, ξινόγαλο ή γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί Κεφίρ, (σ.σ.ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα) καθότι ταιριάζει περισσότερο με την ελληνική διατροφή.

Πώς τη φτιάχνουμε:

Μπορούμε αρχικά να βράσουμε τις πατάτες και τα αυγά. 

«Καθαρίζουμε όλα τα υλικά, τα κόβουμε, σε μικρά κυβάκια. Στην Ακρόσκα βάζουμε οπωσδήποτε μυρωδικά, άνηθο, μαιντανό, κρεμμύδι. Στη σούπα μπορούμε να βάλουμε οτιδήποτε τρώγεται καλοκαίρι και έχει βιταμίνες», αναφέρει.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα συστατικά. Αν το πιάτο βγεί πολύ παχύ, τότε μπορούμε να προσθέσουμε νερό. Πριν σερβίρουμε την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

«Η ρωσική κουζίνα εξελίσσεται. Προσπαθώ να κρατώ ζωντανή τη ρωσική ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι τα φαγητά αποκτούν και ευρωπαικά στοιχεία. Κάθε φαγητό εκπροσωπεί την κουλτούρα της χώρας από όπου προέρχεται. Είναι μια ζωντανή παράδοση», επισημαίνει η Ελληνίδα του Πόντου, που ήρθε στην Ελλάδα από το Βόρειο Καζακστάν, εν μέσω της κρίσης με τους Τσετσένους στις αρχές τις δεκαετίας του '90. 

Ασχολούνταν αρκετά χρόνια με τα μυστικά της ρωσικής κουζίνας ώσπου άνοιξε το δικό της εστιατόριο στην Αθήνα το 2010. 

«Παρατηρώ ότι ο κόσμος στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, στρέφεται προς τη ρωσική γλώσσα. Νέα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα και έρχονται στο εστιατόριο, αντιλαμβάνονται τις γεύσεις, ρωτούν για αυτές ακόμα και στα ρωσικά, προσπαθώντας να συνδυάσουν γεύση και γλώσσα», συμπληρώνει.

Η Δέσποινα Χρηστίδου, δεν θα μπορούσε να μην μας δείξει το πρώτο ορεκτικό που τοποθετείται στο ρωσικό τραπέζι και προέρχεται από την εποχή των Τσάρων: Το μπλινί, η ρωσική κρέπα. 

Χαβιάρι από τη Μαύρη Θάλασσα και Σολωμός, είναι τα συστατικά της. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να το φτιάξεις. 

Στο τραπέζι τοποθετούμε τέσσερα αντίστοιχα ορεκτικά. 

Στη Σοβιετική Ένωση έτρωγαν επίσης το Σασλίκ το σουβλάκι του Καυκάσου, που έφτασε ως τη σημερινή εποχή. 

«Καμία σχέση με το σουβλάκι της Ελλάδας. Κρεμμύδι και καλό κρέας τα συστατικά του. Χοιρινό και κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζουμε ενδιάμεσα ντομάτα και πιπεριά», μας εξηγεί. 

Μετά από Μπλινί, Οκρόσκα, Σασλίκ, το τραπέζι ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι παγωμένη Βότκα.

Tags:
βίντεο, Σοβιετική Ένωση, καλοκαίρι, συνταγή, σούπα, ρωσική κουζίνα, Ρωσία, πιάτο, φαγητό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK