02:43 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)
0 10
Βρείτε μας

Το ιρανικό τάνκερ είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου του 2019, με την υποψία μεταφοράς 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου στη Συρία.

Ελεύθερο φέρεται να αφέθηκε το πετρελαιοφόρο πλοίο «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου του 2019.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή από την εφημερίδα «Gibraltar Chronicle».

​Οι αρχές του Γιβραλτάρ μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απελευθέρωσης του τάνκερ, εξηγώντας ότι η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στη βάση «ισχυρών αποδείξεων» ότι το πλοίο πορεύεται προς τη Συρία.

Εξήγησε δε, ότι η κυβέρνηση έλαβε «επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από την ιρανική κυβέρνηση ότι το πετρελαιοφόρο δεν θα ξεφορτώσει πετρέλαιο στη Συρία.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρέσβης του Ιράν στο Ηνωμένου Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, με την υποψία μεταφοράς 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Την Πέμπτη, εν μέσω της φημολογίας περί άμεσης απελευθέρωσης του εμπορικού πλοίου, οι ΗΠΑ φέρεται να ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής προσφυγής, με στόχο τον έλεγχο του πλοίου «για μία σειρά κατηγοριών», τις οποίες η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τους σχετικούς ισχυρισμούς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημο αίτημα των ΗΠΑ.

​Η κατάσχεση του «Grace 1» είχε οδηγήσει στην «ψύχρανση» των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με το Ιράν να κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο για «πειρατεία».

Στις 19 Ιουλίου του 2019, οι Φρουροί της Επανάστασης προχώρησαν στην κατάσχεση ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου, το οποίο έπλεε στο Στενό του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών κανονισμών.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (64)

Σχετικά:

Το Ιράκ αρνείται ότι είναι δικό του το τάνκερ που κατασχέθηκε στον Περσικό Κόλπο
Το Ιράν ελπίζει ότι θα απελευθερωθεί σύντομα το τάνκερ που κρατείται στο Γιβραλτάρ
Αναφορές για απελευθέρωση εντός της ημέρας του τάνκερ που κρατείται στο Γιβραλτάρ
Tags:
Συρία, Ιράν, πλοίο, πετρελαιοφόρο, τάνκερ, κατάσχεση, Γιβραλτάρ, Γιβραλτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK