ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας, διαβεβαίωσε ότι τα ίχνη ραδιενεργού ιωδίου δεν είναι επικίνδυνα. Άγνωστο αν συνδέονται με το ατύχημα σε ρωσικό στρατόπεδο.

Μικροσκοπική συγκέντρωση ραδιενεργού ιώδιου ανιχνεύτηκε στην ατμόσφαιρα της νορβηγικής επαρχίας του Φίνμαρκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Μικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα στον σταθμό του Σβάνχοβντ, στη βόρεια Νορβηγία» ανακοίνωσε η Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας.

Οι ρυθμιστικές αρχές διευκρίνισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν μεταξύ της 9ης και της 12ης Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα σε στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο της βόρειας Ρωσίας.

«Τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με προηγούμενες μετρήσεις» συνέχισε η νορβηγική αρχή. Και πρόσθεσε: «Ραδιενεργό ιώδιο έχει ανιχνευτεί σχεδόν 6 έως 8 φορές τον χρόνο και η πηγή του είναι άγνωστη».

«Ενώ δεν υπάρχουν άλλες ραδιενεργές ουσίες, πέραν του ιωδίου, η πηγή - κατά πάσα πιθανότητα - προέρχεται από εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιενεργών φαρμάκων που εμπεριέχουν ιώδιο» τόνισε, παράλληλα.

Διευκρίνισε δε, ότι «είναι απίθανο να καθοριστεί» αυτή τη στιγμή, αν η μικρή αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου συνδέεται με το δυστύχημα στη ρωσική στρατιωτική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου σημειώθηκε έκρηξη σε πυραυλο-κινητήρα υγρού καυσίμου, κατά τη διάρκεια δοκιμής υγρού συστήματος πρόωσης. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, δύο στρατιωτικοί και πέντε επιστήμονες έχασαν τη ζωή τους. Τρεις επιπλέον επιστήμονες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, παρότι αργότερα, αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη βορειοδυτική πόλη του Σεβερόντβινσκ προσωρινά αυξήθηκαν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Tags:
Νορβηγία, Ρωσία, πυρηνικό εργοστάσιο, εργοστάσιο, ραδιενεργά απόβλητα, ραδιενεργά υλικά, ραδιενέργεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK