20:12 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Ντόναλντ Τραμπ

Να αγοράσει τη Γροιλανδία φέρεται να θέλει ο Τραμπ

© Sputnik / Ilya Pitalev
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, τη Γροιλανδία, σκέφτεται να αγοράσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχοντας μάλιστα αναθέσει στους συμβούλους του να εξετάσει την ιδέα.

Να αγοράσει τη Γροιλανδία φέρεται να εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει την ιδέα αυτή στους συμβούλους του.

«Σε συναντήσεις, σε δείπνα και σε τυχαίες συζητήσεις, ο κ. Τραμπ έχει ρωτήσει συμβούλους εάν οι ΗΠΑ μπορούν να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, ακούγοντας με προσοχή όταν συζητούν για τους άφθονους πόρους της και τη γεωπολιτική της σημασία και σύμφωνα με δύο ανθρώπους, έχει ζητήσει από τον σύμβουλό του στον Λευκό Οίκο να εξετάσει την ιδέα», ανέφερε το δημοσίευμα. 

Μερικοί από τους συμβούλους του στήριξαν την ιδέα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ άλλοι την απέρριψαν.

Παρά το γεγονός ότι η Γροιλανδία βρίσκεται πιο κοντά στη Βόρεια Αμερική παρά στην Ευρώπη, αποτελεί στην πραγματικότητα αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Έχει πολύ μικρό πληθυσμό περίπου 56.000 ανθρώπων, σε σύγκριση με τα 5,9 εκατομμύρια ανθρώπων της Δανίας. Επομένως, ο Τραμπ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Δανία, εάν αποφασίσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του αυτά. 

Όσο ακραία και εάν ​​μπορεί να φαίνεται η ιδέα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τον Τραμπ να θέλει να αγοράσει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Η Γροιλανδία φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων. Επιπλέον, το 10% του γλυκού νερού στον κόσμο περιέχεται στον πάγο που την καλύπτει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάτω από τον πάγο αυτόν βρίσκεται ένα τεράστιο αποθεματικό «στοιχείων σπάνιων γαιών» - ένας σημαντικός πόρος για κάθε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αεροπλάνα. Περίπου το 90% των σπάνιων γαιών του πλανήτη ελέγχονται, στην παρούσα φάση, από την Κίνα.

Παράλληλα, η Γροιλανδία παρέχει δυνητικά σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την αμερικανική παρουσία στην Αρκτική και, σε κάποιο βαθμό, και στον Ατλαντικό.

Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν είχε προσπαθήσει επίσης να αγοράσει τη Γροιλανδία έναντι χρυσού αξίας 100 εκατ. δολαρίων το 1946. Σύμφωνα με το Business Insider, τότε τόσο ο στρατός όσο και το Κογκρέσο συμφώνησαν ότι το νησί ήταν σε μια βασική γεωπολιτική θέση και αποτελούσε «στρατιωτική αναγκαιότητα». Η Δανία, ωστόσο, είχε απορρίψει την προσφορά του, επομένως ο Τραμπ πιθανότατα θα πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ελκυστική προσφορά.

Τις συγκεκριμένες πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει, πάντως, ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Δανία. 

Tags:
ΗΠΑ, Δανία, Γροιλανδία, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK