10:54 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Το δεξαμενόπλοιο Grace 1 που κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ

Το Γιβραλτάρ θα αξιολογήσει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την αναχώρηση του Grace 1

© AP Photo / Marcos Moreno
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (63)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει υποβάλει αίτημα για να κατασχέσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace 1, με στόχο τον έλεγχο του πλοίου για μία σειρά κατηγοριών, «που εξετάζονται».

Ο επικεφαλής των Αρχών του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, δεσμεύτηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αξιολογήσει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να εμποδίσουν την αναχώρηση του πετρελαιοφόρου Grace 1 μετά την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με τον Πικάρντο, το τάνκερ ενδεχομένως να εγκαταλείψει το Γιβραλτάρ εντός της ημέρας.

«Θα είναι σε θέση να αναχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός που απαιτείται σε ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους προκειμένου να ταξιδέψει. Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα ή αύριο», είπε ο Πικάρντο στο BBC.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια προσπάθεια για την κατάσχεση της Grace 1, δήλωσε πως πρόκειται «για ζητήματα αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τις Αρχές, τα οποία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Γιβραλτάρ». Επισήμανε, δε, πως το θέμα θα μπορούσε «ασφαλώς  να επιστρέψει προς εξέταση στο δικαστήριο».

Η δήλωση έρχεται μετά την ανακοίνωση των Αρχών ότι απελευθερώνουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατασχέθηκε στις 4 Ιουλίου, καθώς κρίθηκε ύποπτο για τη μεταφορά πετρελαίου στη Συρία, σε μία κίνηση που παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Χτες και ενώ υπήρχαν έντονες φήμες περί αποδέσμευσης του τάνκερ, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την υποβολή νομικού αιτήματος με σκόπο τον έλεγχο του δεξαμενόπλοιου για σειρά κατηγορίων, τις οποίες οι Αρχές του Γιβραλτάρ δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν και θα αξιολογήσουν. 

Θέμα:
Οι εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ (63)
Tags:
τάνκερ, κατάσχεση, Γιβραλτάρ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK