15:39 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μια ακόμη χώρα ανακαλεί την απόφαση αναγνώρισης του Κοσόβου, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 15. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις, θα ανακοινώσει το όνομα της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστό το 15ο κράτος που θα αποσύρει την απόφαση αναγνώρισης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιες χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Πριστίνα δημοσιοποίησε αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προς τις Αρχές της Σερβίας και του Κοσόβου για την επανέναρξη του διαλόγου κάτω από την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, με το αίτημά τους, οι χώρες αυτές ζητούν από την Πρίστινα να άρει τον φόρο 100% στις σερβικές εισαγωγές και από το Βελιγράδι να σταματήσει να ασκεί πιέσεις για την άρση της αναγνώρισης του Κοσόβου

«Έχουμε αναθεωρήσει τη λίστα των 116 χωρών που σύμφωνα με την Πρίστινα, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Έχουμε εξετάσει εξονυχιστικά αυτήν τη λίστα και ο πραγματικός αριθμός αυτών των χωρών είναι κάτω από 100. Υπάρχουν 14 κράτη που έχουν αποσύρει την αναγνώριση και ήδη γνωρίζω ποιο κράτος θα είναι το 15ο, αλλά θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο Ντάτσις, μιλώντας στην εθνική τηλεόραση. 

Όπως είπε ο ίδιος, η εν λόγω χώρα έχει ήδη ενημερώσει τις Αρχές του Κοσόβου. 

«Υπάρχουν περισσότερα κράτη, αλλά ο πρόεδρος Βούτσιτς μάς ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα για αυτό, αυτήν την εβδομάδα (...)», ανέφερε ακόμη.

Στη λίστα των χωρών που έχουν ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου περιλαμβάνονται οι εξής: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Παλάου, Μαδαγασκάρη, Νήσοι Σολομώντα, Κομόρες, Δομινίκα, Σουρινάμ, Λιβερία, Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, η Γουινέα Μπισσάου, Μπουρούντι, Παπούα Νέα Γουινέα, Λεσότο και Γρενάδα.

Το Κόσοβο αυτοαναγορεύτηκε ανεξάρτητο από τη Σερβία σύμφωνα με την Πρίστινα, έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 100 χώρες. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του είναι η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα. 

Tags:
Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Κόσοβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK