16:07 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (43)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων, εν μέσω της διαμάχης των δύο χωρών για την περιοχή Τζαμού και Κασμίρ.

Το Ισλαμαμπάντ θα «απαντήσει στο μέγιστο» σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες της Ινδίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν Ασίφ Γκαφούρ, σε δήλωσή του μετά από συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

«Εάν οι γείτονες αισθάνονται ότι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας, τότε είναι πολύ ευπρόσδεκτοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν την 27η Φεβρουαρίου και την απάντηση που δώσαμε τότε», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν άσκησε επίσης κριτική στον υπουργό Άμυνας της Ινδίας Ραινάθ Σινγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της χώρας σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, υποστηρίζοντας ότι τα «υπεύθυνα κράτη» δεν θα μιλούσαν με τέτοιο τρόπο για τη χρήση των πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι αποκάλυψε το σχέδιο της χώρας να δημιουργήσει ειδικό «πυρήνα του Κασμίρ» στο υπουργείο Εξωτερικών και να διορίσει ειδικά πρόσωπα σε σημαντικές διπλωματικές αποστολές, προκειμένου να προωθηθούν οι θέσεις του Πακιστάν για το ζήτημα.

​Ο Ινδός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει στις 16 Αυγούστου ότι, αν και το Νέο Δελχί υιοθετεί τη στάση «δεν κάνουμε χρήση πρώτοι» σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα, μπορεί να αλλάξει οπτική υπό την επίδραση των «συνθηκών», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη γραμμή ελέγχου – Ένας νεκρός στρατιώτης

Νωρίτερα, ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκε από ανταλλαγή πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων εν μέσω της διαμάχης των δύο χωρών για την περιοχή Τζαμού και Κασμίρ.

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί νέα ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του Κασμίρ, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Το χρονικό της διαμάχης

Η ένταση στην περιοχή ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, κλιμακώθηκε σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την αναστολή της χορήγησης ειδικού καθεστώτος στην επαρχία Τζαμού και Κασμίρ.   

Νωρίτερα φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε κομβόι Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ, σκοτώνοντας πάνω από 40 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική ομάδα «Jaish-e-Mohammed» του Πακιστάν.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν επιδεινώθηκαν μετά την μη εξουσιοδοτημένη αεροπορική επιδρομή της Ινδίας σε στρατόπεδα που ισχυρίζεται ότι είναι «οχυρά» του «Jaish-e-Mohammad» του Πακιστάν. Ακολούθησε αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και σειρά αεροπορικών επιδρομών και από τις δύο πλευρές.

Η Ινδία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πακιστάν ότι στηρίζει τους μαχητές και εμπλέκεται άμεσα με το περιστατικό στο Κασμίρ, ωστόσο το Πακιστάν αρνείται κάθε τέτοιο ισχυρισμό.

Το Κασμίρ διαιρέθηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από τότε που απέκτησαν την ανεξαρτησία του το 1947. Και οι δύο διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματα της.

Θέμα:
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (43)

Σχετικά:

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη γραμμή ελέγχου – Ένας νεκρός στρατιώτης
Tags:
Κασμίρ, στρατιώτες, ένοπλες δυνάμεις, Πακιστάν, Ινδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK