ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αρχές του Γιβραλτάρ απελευθέρωσαν το ιρανικό τάνκερ Grace 1 που πλέον είναι σε ετοιμότητα να αποπλεύσει παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να το θέσουν ξανά υπό κράτηση.

Ναυτιλιακός πράκτορας για το ιρανικό τάνκερ Grace 1 δήλωσε ότι το πλοίο είναι έτοιμο να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ σε «24 έως 48 ώρες» παρά την προσπάθεια των ΗΠΑ να το θέσουν ξανά υπό κράτηση, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος της Astralship, Ρίτσαρντ ντε λα Ρόσα, δήλωσε ότι οι εργασίες εφοδιασμού είχαν ξεκινήσει με ένα νέο πλήρωμα Ινδών και Ουκρανών να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναλάβει τη διοίκηση του πλοίου.

Στοιχεία από την Refinitiv το Σάββατο, έδειξαν για λίγο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 2,1 εκατομμύρια τόνους ιρανικού πετρελαίου να έχει αλλάξει την κατάστασή του από αγκυροβόληση στο Γιβραλτάρ σε πλεύση, αλλά στις 15:00 ώρα Ελλάδας, το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο, σύμφωνα με το Reuters.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα για την κατάσχεση του Grace 1. Σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα, το πλοίο, όλο το πετρέλαιο που μετέφερε και 995.000 δολάρια εμπλέκονται σε παραβιάσεις του Διεθνούς Νόμου περί Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA), τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον, το έγγραφο ανέφερε ότι «ένα ένταλμα κατάσχεσης και μια καταγγελία κατάσχεσης είναι απλώς ισχυρισμοί. Το βάρος για να αποδειχθεί η αφερεγγυότητα στη διαδικασία κατάσχεσης πέφτει στην κυβέρνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Ζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε ως πειρατεία την προσπάθεια των ΗΠΑ να κατασχέσουν το Grace 1, λίγες ώρες πριν απελευθερωθεί από το Γιβραλτάρ.

Το τάνκερ Grace 1 έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Δύσης. Κατασχέθηκε στις αρχές Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ σε συνεργασία με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τελικά, στις 15 Αυγούστου, το Γιβραλτάρ έδωσε άδεια στο πλοίο να αποπλεύσει. Ωστόσο, λίγες ώρες αγριότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε ένταλμα για την κατάσχεσή του.

Βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον πλοίαρχο πως το δεξαμενόπλοιο δεν θα παραδώσει το φορτίο του στη Συρία. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έδωσε εγγυήσεις πως το Grace 1 δεν θα πάει στη Συρία, αλλά επιβεβαίωσε πως το πλοίο δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία όταν τέθηκε υπό κράτηση.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
Tags:
Ιράν, ΗΠΑ, Πετρέλαιο, τάνκερ, δεξαμενόπλοιο, Γιβραλτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK