20:37 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παροδική αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκε στις 8 Αυγούστου, στο Σεβερόντβινσκ, της περιφέρειας Αρκανγκέλσκ της Ρωσίας. Ειδικοί εντόπισαν την πιθανή αιτία για το συμβάν.

Εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υδρομετεωρολογίας και Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, Rosgidromet, ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη αύξηση στην ακτινοβολία γ’ στο Σεβερόντβινσκ, της περιφέρειας Αρκανγκέλσκ της Ρωσίας, μετά από δυστύχημα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δοκιμών, συνδέεται με τη διέλευση ενός σύννεφου ραδιενεργών αδρανών αερίων.

«Υποτίθεται ότι η αύξηση στην ADER (περιβαλλοντική ισοδύναμη δόση) ακτινοβολία γ’ που μετρήθηκε στις 8 Αυγούστου 2019 συνδέεται με τη διέλευση ενός σύννεφου ραδιενεργών αδρανών αερίων. Η μετεωρολογική κατάσταση στην περιοχή του Αρκανγκέλσκ συνέβαλε στην ταχεία διασπορά του σύννεφου» αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ρωσίας αναφορικά με τις διαπιστωμένες αλλαγές στα επίπεδα ακτινοβολίας από 5 μέχρι 16 Αυγούστου.

Στις 13 Αυγούστου, η ρωσική υπηρεσία καιρού, επικαλούμενη το τμήμα της Βόρειας Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας, επιβεβαίωσε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στο Σεβερόντβινσκ, της περιφέρειας Αρκανγκέλσκ, στις 12:00 μ.μ. της 8ης Αυγούστου (ώρα Μόσχας). Η αύξηση ήταν μέχρι 1.78 μSv/h, με το επίπεδο να ομαλοποιείται μέχρι τις 14:30.

Στις 8 Αυγούστου, έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική εκπαιδευτική περιοχή κοντά στο Σεβερόντβινσκ κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενός πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου. Δύο στρατιωτικοί και πέντε επιστήμονες της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom έχασαν τη ζωή τους και τρεις επιστήμονες νοσηλεύτηκαν

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στο Σεβερόντβινσκ πλησίον του χώρου ατυχήματος είχαν προσωρινά αυξηθεί πάνω από το κανονικό, πριν επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα εντός περίπου δυόμισι ωρών.

Για «μικροσκοπική» συγκέντρωση ραδιενεργού ιώδιου που ανιχνεύθηκε σε επαρχία της Νορβηγίας, έκανε λόγο η Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της σκανδιναβικής χώρας.

Σημείωνε, μάλιστα, ότι το επίπεδο που ανιχνεύθηκε «είναι πολύ χαμηλό και δεν αποτελεί απειλή ούτε για τους ανθρώπους ούτε για το περιβάλλον».

Tags:
νεκροί, έκρηξη, Ρωσία, ακτινοβολία, ραδιενέργεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK