ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα κράτησης του ιρανικού τάνκερ Grace 1, μετά την απόφασή της να αφεθεί ελεύθερο.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ απέρριψαν την Κυριακή ένα ακόμη αίτημα των ΗΠΑ να μην απελευθερώσουν το ιρανικό τάνκερ Grace 1.

«Η αδυναμία της Κεντρικής Αρχής να προχωρήσουν με τις αιτούμενες εντολές είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφορών στα καθεστώτα κυρώσεων που ισχύουν για το Ιράν στην ΕΕ και στις ΗΠΑ», σημειώνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση του Γιβραλτάρ.

«Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά του Ιράν - το οποίο ισχύει στο Γιβραλτάρ - είναι πολύ στενότερο από αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ», προστίθεται.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο διοικητής του ιρανικού Ναυτικού δήλωσε ότι η εποχή της αστραπιαίας επέμβασης έχει τελειώσει, προσθέτοντας ότι το Ναυτικό είναι έτοιμο να συνοδεύσει το δεξαμενόπλοιο.

Το ιρανικό τάνκερ Grace 1 κατασχέθηκε τον προηγούμενο μήνα από τις αρχές του Γιβραλτάρ σε συνεργασία με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το πλοίο κρατήθηκε κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών που εδώ και καιρό προσπαθεί να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Αργότερα, κι αφότου το Γιβραλτάρ αποφάσισε να απελευθερώσει το τάνκερ, οι τοπικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσιγκτον είχε υποβάλει αίτημα της τελευταίας στιγμής ζητώντας την κράτηση του δεξαμενόπλοιου.

Tags:
Πετρέλαιο, δεξαμενόπλοιο, τάνκερ, ΗΠΑ, Γιβραλτάρ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK