ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

​Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικά σκάφη, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Από την περιοχή του Γιβραλτάρ αποχώρησε το πετρελαιοφόρο «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις τοπικές αρχές στις 4 Ιουλίου του 2019.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον πρέσβη του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το τάνκερ αναχώρησε για τα διεθνή ύδατα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι τελικά, το ιρανικό πετρελαιοφόρο ξεκίνησε την πορεία προς τα διεθνή ύδατα» δήλωσε χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Twitter.

​Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο GBC News μετέδωσε ότι το «Grace 1» αναχωρεί από τα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ μετά από 46 ημέρες.

​Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικά σκάφη, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

​Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι το πλοίο κατασχέθηκε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες επιζητούν τον τερματισμό των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε την πληροφορία ότι το κατασχεμένο τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία.

Το Σάββατο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να επιδίωξε ανεπιτυχώς την εκ νέου κατάσχεση του «Grace 1», λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ να απελευθερώσει το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν εμπλακεί σε μία τεταμένη κατάσταση από το 2018, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ για το πετρελαιοφόρο «Grace 1»

Σχετικά:

Το Ιράν αρνείται ότι δεσμεύτηκε πως το Grace 1 δεν θα πάει στην Συρία
Οι πρώτες εικόνες από το ιρανικό τάνκερ Grace 1 μετά την απελευθέρωσή του στο Γιβραλτάρ
Σε αναμονή απόπλου το ιρανικό τάνκερ Grace 1 παρά τις αμερικανικές προσπάθειες κατάσχεσης
Tags:
κυρώσεις κατά Ιράν, κυρώσεις, Συρία, Πετρέλαιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιράν, πετρελαιοφόρο, τάνκερ, πλοίο, κατάσχεση, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιβραλτάρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK