13:19 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του πλανήτη, διευκρινίζοντας ότι δεν σκοπεύει να προωθήσει τη συγκεκριμένη ιδέα στο άμεσο μέλλον.

Τη δική της απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε «θόρυβο», εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να εξαγοράσει το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη, το οποίο τελεί υπό την εδαφική κυριαρχία της Δανίας.

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν είναι της Δανίας. Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία. Ελπίζω ότι δεν το εννοεί» δήλωσε η Μέττε Φρεντέρικσεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Sermitsiaq».

Η Γροιλανδία είναι μία αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας. Από το 1979, η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης είναι αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις, τα στρατιωτικά θέματα και τα συνταγματικά ζητήματα του νησιού, το οποίο – ωστόσο – αποφασίζει αυτόνομα για ζητήματα εσωτερικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας και της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διεθνή media μετέδωσαν ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς της Γροιλανδίας.

Την Κυριακή, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ο ίδιος  ο Τραμπ επιβεβαίωσε το «γενικό στρατηγικό ενδιαφέρον» για την αγορά του νησιού, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν είναι κάτι, το οποίο χρήζει άμεσης προώθησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρυ Τρούμαν, είχε προσπαθήσει να αγοράσει την Γροιλανδία έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό, το 1946. Ωστόσο, η Δανία είχε απορρίψει την αμερικανική πρόταση.

Σχετικά:

Να αγοράσει τη Γροιλανδία φέρεται να θέλει ο Τραμπ
Πολιτικοί της Δανίας χλευάζουν το φερόμενο σχέδιο Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία: «Έχει τρελαθεί»
Οι φήμες ότι ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία «τρέλαναν» το Twitter
Tags:
Δανία, πρόεδρος, πρωθυπουργός, νησί, χρήματα, αγορά, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Γροιλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK