02:16 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ένταση μεταξύ Ιράν και Δύσης κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την κίνηση του Γιβραλτάρ να κατασχέσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο «Grace 1», υπό τη βοήθεια βρετανικών πλοίων.

Προς το λιμάνι της Καλαμάτας πλέει το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

​Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στα χωρικά ύδατα της βραχώδους χερσονήσου.

​​Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικά σκάφη, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

​Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι το πλοίο κατασχέθηκε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες επιζητούν τον τερματισμό των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε την πληροφορία ότι το κατασχεμένο τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία.

Το Σάββατο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να επιδίωξε ανεπιτυχώς την εκ νέου κατάσχεση του «Grace 1», λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ να απελευθερώσει το πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσάβι, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον εναντίον της πιθανής κατάσχεσης του  «Grace 1».

Tags:
ιρανικό τάνκερ, Καλαμάτα, Γιβραλτάρ, ΗΠΑ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK