14:04 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε υπαλλήλους να ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές κι άλλες συσκευές μεταναστών που ζητούν άσυλο ώστε να διαπιστώνονται τα στοιχεία τους.

Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας (Κάτω Βουλή) ξεκίνησε να εργάζεται σε νομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στις Αρχές για τη μετανάστευση να παίρνουν πληροφορίες από smartphones και άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελβετία.

Η κίνηση προτάθηκε από τον Ελβετό βουλευτή Γκρέγκορ Ρουτζ.

«Όταν ο αιτών άσυλο φτάνει στην Ελβετία και ζητήσει προστασία, πρέπει να συνεργαστεί. Αυτό περιλαμβάνει την πληροφόρηση για το πού πηγαίνει, από πού έρχεται και για ποιο λόγο υποβάλλει αίτηση ασύλου. Διαπιστώσαμε ότι το 80% των νεοφερμένων έφτασε χωρίς έγγραφα. Κανείς δεν ξέρει για πολλούς από πού έρχονται ή ποιοι είναι», δήλωσε, παρατηρώντας ότι πολλοί δεν θέλουν να δώσουν πληροφορίες και πως οι Αρχές χρειάζονται ένα εργαλείο για να αποκτούν τη σχετική ενημέρωση.

Όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ελβετικές Αρχές μετανάστευσης διεξήγαγαν εθελοντικούς ελέγχους σε συσκευές αποθήκευσης από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018. Εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης (SEM), Ντάνιελ Μπαχ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε για πρώτη φορά το «Tamedia» επικαλούμενο έκθεση για το πιλοτικό έργο.

Η δοκιμή έδειξε ότι στο 15% των περιπτώσεων από τις συνολικά 565 καταγεγραμμένες , οι υπάλληλοι κατάφεραν να ανακτήσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των μεταναστών ή τη διαδρομή τους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της SEM, τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε «να παράσχει σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την ταυτότητα των αιτούντων άσυλο καθώς και τη διαδρομή τους». Ο ίδιος επισήμανε ότι οι μετανάστες είχαν εθελοντικά δώσει τις συσκευές τους για ελέγχους και είχαν λάβει διαβεβαίωση ότι τα δεδομένα τους προστατεύονται, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA.

Παρόλα αυτά, η ομάδα βοήθειας της Ελβετικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες (SFH) επέκρινε έντονα τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς τη συνταγματικά αμφισβητούμενη και εκτιμώντας ότι είναι ασαφές εάν οι αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για άλλους σκοπούς.

Οι ελβετικές Αρχές μετανάστευσης επεσήμαναν ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την παροχή πληροφοριών στους υπαλλήλους που θα τεκμηρίωναν όσα ισχυρίζονται. Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Μπαχ επισήμανε ότι το 75% των μεταναστών που ζητούν άσυλο στην Ελβετία δεν μπορούν να αποδείξουν με σχετικά έγγραφα την ταυτότητά τους.

Tags:
αιτούντες άσυλο, άσυλο, μετανάστης, μετανάστευση, μετανάστες, κινητά τηλέφωνα, κινητά, smartphones, smartphone, Ελβετία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK