00:30 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεσολαβήσει στη διαμάχη για την περιοχή του Κασμίρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας συζήτησαν την ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην κρίση του Κασμίρ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση.

«Ο κ. Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Ιμράν Καν προκειμένου να συζητήσει την ανάγκη μείωσης της έντασης και της επιθετικής ρητορικής με την Ινδία για την κατάσταση στο Τζάμου και το Κασμίρ. Ο κ. Τραμπ επιβεβαίωσε την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών-Πακιστάν», ανέφερε η δήλωση τη Δευτέρα.

Το Τζαμού και το Κασμίρ έχουν αποκλειστεί ως προληπτικό μέτρο μετά την απόφαση του Νέου Δελχί να τροποποιήσει τα άρθρα 370 και 35Α, τα οποία χορήγησαν ειδικό καθεστώς στις περιοχές αυτές. Το κράτος χωρίστηκε επίσης σε δύο ομοσπονδιακά διαχειριζόμενα εδάφη, μια κίνηση που η Ινδία ισχυρίστηκε θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Όχι» του Ν. Δελχί στην προσφορά Τραμπ για διαμεσολάβηση στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ

Η απόφαση συνάντησε σθεναρή αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα της περιοχής και από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Πακιστάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ενδιαφερόμενο μέρος στο Κασμίρ, εξέφρασε αντιρρήσεις και προχώρησε σε διπλωματική επίθεση εναντίον της απόφασης της Ινδίας.

Το Κασμίρ αποτέλεσε πεδίο διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς οι χώρες απέκτησαν την ελευθερία τους από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία το 1947. Και οι δύο κατέχουν μέρος της περιοχής, αλλά το διεκδικούν όλο.

Επίσης πολέμησαν δύο πολέμους για τον έλεγχο της περιοχής.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Ιμράν Καν, Πακιστάν, Ινδία, Κασμίρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK