06:54 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι διαδικασίες αποκατάστασης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, μετά από αρκετές εβδομάδες καθυστέρησης λόγω φόβων μόλυνσης που προηγουμένως αρνούνταν οι αρχές, σύμφωνα με το France 24.

Οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων που σχεδόν καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019 βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την υπόσχεση του Εμανουέλ Μακρόν να ολοκληρώσει την ανασυγκρότηση μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι την πρόσφατη διακοπή τους ύστερα από ανησυχίες περί κινδύνου μόλυνσης λόγω της αυξημένης παρουσίας μολύβδου.

Η πυρκαγιά που σχεδόν κατέστρεψε το ιστορικό αριστούργημα στις 15 Απριλίου 2019 δεν θεωρήθηκε μόνο ως τραγωδία για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου, αλλά προκάλεσε επίσης κατακραυγή από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, καθώς οι φλόγες οδήγησαν σε τεράστια απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα εκατοντάδων τόνων μολύβδου - ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες βαρύ μέταλλο - που βρισκόταν στην οροφή και το καμπαναριό.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνδυνος κατάρρευσης για την Παναγία των Παρισίων

Οι αρχές αρνήθηκαν για πρώτη φορά τους κινδύνους μόλυνσης στις γύρω περιοχές κατά τις εργασίες αποκατάστασης αναγνωρίζοντας μόνο στα τέλη Ιουλίου ότι τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν πριν δεν ήταν επαρκή για την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων των κοντινών περιοχών από τη μόλυνση μετά από αντιδράσεις από το κοινό και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Τα έργα ανακαίνισης σταμάτησαν έπειτα στις 25 Ιουλίου, μετά τις εντολές του Αρχηγού της Αστυνομίας του Παρισιού, του Μισέλ Καντό, εξαιτίας των φόβων ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εκτεθούν στον μόλυβδο, καθώς αποκαλύφθηκαν υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην περιοχή.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι μερικές μεμονωμένες έρευνες στις παιδικές χαρές και τα παράθυρα ορισμένων σχολείων σε περίμετρο 500 μέτρων γύρω από την περιοχή έδειξαν περισσότερα από 1.000 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα σημεία που οι έρευνες έδειξαν συγκέντρωση άνω των 70 μικρογραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο ήδη θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες.

Δύο σχολεία στη λεωφόρο Saint-Benoit κοντά στον καθεδρικό ναό που λειτουργούσαν για καλοκαιρινά προγράμματα έκλεισαν στη συνέχεια για μέτρα κατά της μόλυνσης, ενώ ειδικοί στις αρχές Αυγούστου, ψέκαζαν μπλε γελή στις παιδικές χαρές των σχολείων. Οι αξιωματούχοι της πόλης ισχυρίστηκαν ότι η γέλη χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθεί η διείσδυση σωματιδίων μολύβδου στο έδαφος, καθώς η αποξηραμένη ουσία αργότερα αφαιρέθηκε χρησιμοποιώντας εύκαμπτους σωλήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κινεζικό πρότζεκτ κερδίζει σε διαγωνισμό για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατηγόρησαν αξιωματούχους της πόλης ότι δεν παρουσίασαν στο κοινό πληροφορίες για το επίπεδο μόλυνσης και μάλιστα κατέθεσαν αγωγή, σύμφωνα με τη France 24.

Επιπλέον, εισήχθησαν νέα μέτρα ασφαλείας, όπως ποδόλουτρο, κανονικά ντους και αυστηροί κανόνες εισόδου και εξόδου για το προσωπικό που εργάζεται στο σημείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και να αποφευχθεί η διασπορά δηλητηριωδών υλικών σε εξωτερικούς χώρους.

Επισημαίνεται πως υπήρξαν κάποιες πρόωρες κλήσεις από το κοινό για να καλύψουν την οροφή του καθεδρικού ναού με προστατευτική επένδυση για να αποφευχθεί η μόλυνση, ωστόσο, η ζήτηση απορρίφθηκε από τις αρχές ως υπερβολικά δαπανηρή και πολύπλοκη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του καθεδρικού ναού εντός πέντε ετών από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 15 Απριλίου 2019, αλλά οι επικριτές του κατηγορούν τους αξιωματούχους ότι είναι υπερβολικά βιαστικοί και αγνοούν τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειες του μολύβδου στη δημόσια υγεία.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, πυρκαγιές, πυρκαγιά, καθεδρικός ναός, ναός, Εκκλησία, Παναγία των Παρισίων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK