05:25 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 01
Βρείτε μας

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στο λιμάνι της βραχώδους χερσονήσου. Πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα.

«Λυπηρό» χαρακτήρισε ο Μάικ Πομπέο το γεγονός ότι το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», έλαβε άδεια αναχώρησης από το Γιβραλτάρ, παρά το «ένταλμα κατάσχεσης» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του State Department, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, λίγες ώρες μετά τον απόπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου.

Ο Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι το «Adrian Darya» θα κατασχεθεί εκ νέου, ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου», η οποία – κατά τον ίδιο – πραγματοποιείται από την Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό πλοίο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση».

Υπενθυμίζεται ότι το «Adrian Darya», σύμφωνα με πληροφορίες, πλέει με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στη βραχώδη χερσόνησο.

Οι τοπικές αρχές, υποστηριζόμενες από βρετανικά σκάφη, είχαν κατασχέσει το πετρελαιοφόρο πλοίο στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις – κάτι τοπίο έχει επανειλημμένως διαψεύσει η Τεχεράνη.

Το Σάββατο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να επιδίωξε ανεπιτυχώς την εκ νέου κατάσχεση του «Grace 1», λίγες ώρες μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ να απελευθερώσει το πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσάβι, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον εναντίον της πιθανής κατάσχεσης του «Grace 1».

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

Σε αναμονή απόπλου το ιρανικό τάνκερ Grace 1 παρά τις αμερικανικές προσπάθειες κατάσχεσης
Αναχώρησε από το Γιβραλτάρ το ιρανικό τάνκερ «Grace 1» - Βίντεο
Προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ για το πετρελαιοφόρο «Grace 1»
Tags:
ιρανικό τάνκερ, κατάσχεση, ΗΠΑ, Ιράν, Καλαμάτα, Ελλάδα, Γιβραλτάρ, πλοίο, τάνκερ, πετρελαιοφόρο, λιμάνια, λιμάνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK