10:33 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ, τασσόμενος εναντίον της ρύθμισης του ιρλανδικού backstop και ζητώντας την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Σαφές μήνυμα υπέρ του ιρλανδικού «backstop» έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το backstop αποτελεί εγγύηση για να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο “σκληρό σύνορο” στο νησί της Ιρλανδίας, μέχρι να υπάρξει εναλλακτική λύση ή αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Και πρόσθεσε: «Όσοι τάσσονται εναντίον του backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές, στην πραγματικότητα στηρίζουν την επαναφορά του συνόρου. Ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται».

​Η αντίδραση του Τουσκ επήλθε έπειτα από δημοσίευμα του «The Guardian», το οποίο επικαλούταν «καλά πληροφορημένη πηγή».

«Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση και το backstop δεν είναι ανοιχτό για αλλαγές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη πηγή.

«Ένα νόμιμο, λειτουργικό backstop για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου, παραμένει στο κέντρο της συμφωνίας αποχώρησης για τους 27» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Τη Δευτέρα, προηγήθηκε επιστολή του Μπόρις Τζόνσον προς τον Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία απευθυνόταν έκκληση στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση εναλλακτικών διευθετήσεων πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου, με στόχο την αποτροπή του backstop.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος».

Σχετικά:

Ο Τζόνσον θα συναντήσει τον Μακρόν για το Brexit
Τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων μετά το Brexit απειλεί να βάλει η Βρετανία
Τζόνσον σε ΕΕ: Προσφέρει εναλλακτικές συμφωνίες για μετά το Brexit
Tags:
Ευρωπαικό συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, Brexit, Brexit, Brexit, σύνορα, σύνορα, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Μπόρις Τζόνσον, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK