21:42 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι το τάνκερ Grace 1 πλέει πλέον σε διεθνή ύδατα μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ και τις βρετανικές αρχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν κάθε δράση για να εμποδίσουν το ιρανικό τάνκερ Grace 1 να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στους δημοσιογράφους.

«Εάν το πλοίο αυτό κατευθυνθεί και πάλι στην Συρία, θα προβούμε σε κάθε ενέργεια που μπορούμε για να το αποτρέψουμε», ανέφερε ο Πομπέο την Τρίτη.

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα για την κατάσχεση του Grace 1, ενώ το τάνκερ ήταν ακόμα στα ύδατα του Γιβραλτάρ προκειμένου να κατασχέσουν όλο το φορτίο των 995.000 δολαρίων για εικαζόμενες παραβιάσεις κυρώσεων. Ωστόσο, το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον, επικαλούμενο μια διαφορά μεταξύ της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις κυρώσεις για το Ιράν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Αθήνα κάνει... Grexit στην εξωτερική πολιτική

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσάβι είπε ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην καταλάβει το σκάφος στην ανοικτή θάλασσα.

Ωστόσο, ο Πομπέο επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον όποιου θα βοηθήσει το ιρανικό τάνκερ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίζει, όποιος το υποστηρίζει, οποιοσδήποτε επιτρέπει σε ένα πλοίο να αποβιβαστεί, κινδυνεύει να λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του δικαστικού συστήματος του Ιράν, Εμπραχίμ Ράισι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απελευθέρωση του Grace 1 δεν ήταν αρκετή και κάλεσε για νομικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις οι οποίες θα αποτελέσουν παράδειγμα για όλους όσους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο κατάσχοντας πλοία.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
Tags:
ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, Ιράν, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK